Satul Vișniovca, mai aproape de Europa

Publicat pe 18 dec. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Elevii Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska” din satul Vișniovca, raionul Cantemir, se vor bucura de căldura din instituție pe timp de iarnă, iar administrația școlii-de facturi mai mici pentru energia termică. De câțiva ani, cetățenii și autoritățile publice locale (APL) optează pentru eficientizarea energetică și reducerea consumului de energie și de CO2. Mai bine de cinci ani, localitatea este semnatară a Convenției primarilor privind clima și energia – mișcare europeană în care sunt implicate APL și regionale ce se angajează în mod voluntar pentru creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor de energie regenerabilă. În prezent, gimnaziul este în proces de termoizolare, lucrări desfășurate în cadrul Programului „Satul European”. 

Era într-o zi de vineri după amiază, iar pe drum se așezase un strat grosuț de zăpadă. Prin curțile din satul Vișniovca nu se vedea nicio suflare de om. Cotind spre școală, câțiva muncitori se speteau în curtea gimnaziului, descărcând dintr-un camion materiale de construcție. După fațada școlii ne-am dat seama că instituția de învățământ e în proces de schimbare exterioară. De câteva luni de zile, la gimnaziul din localitate se desfășoară lucrări de termoizolare. După ce vor fi instalate toate panourile termice, elevii vor beneficia de condiții bune, le va fi cald, deoarece școala va fi eficientizată energetic total.

Implicarea elevilor în viața comunității îi ajută să își dezvolte abilitățile sociale și de lideri 

Înainte de a depune proiectul de termoizolare a gimnaziului la Programul Satul European”, APL au implementat câteva inițiative de informare a cetățenilor despre beneficiul folosirii raționale a resurselor energetice, elevii din localitate fiind implicați activ. Octavian Curzac, elev în clasa a noua spune că împreună cu alți colegi de-ai săi au mers de la poartă la poartă și au discutat cu oamenii, sfătuindu-i cum să utilizeze mai rațional resursele energetice.„Am participat la instruiri cu mai mulți elevi, după care noi am mers și am vorbit în sat despre cât este de important să participăm activ pentru a avea un sat mai modern, precizează Octavian.

Colega sa Melissa Rotaru este de părere că asemenea inițiative de implicare a cetățenilor trebuie promovate ca bune practici ca să se poată inspira și alte instituții de învățământ. „Pentru a le vorbi oamenilor despre implicarea în astfel de proiecte ce țin de mediul ambiant, eficientizarea energetică, trebuie să le prezinți exemple. Inițial, am participat la o instruire organizată în orașul Cantemir, unde a fost modernizată stația de epurare. Asta am și făcut noi elevii din Vișniovca,  a menționat tânăra.

Directoarea instituției Tatiana Savițchi  susține că implicarea elevilor în consultarea problemelor comunității aduce numeroase beneficii atât pentru copii, cât și pentru comunitate în ansamblu. „Această implicare nu numai că îi ajută pe elevi să dezvolte abilități sociale și de lider, ci contribuie și la crearea unei comunități mai puternice și mai unite”,  a specificat directoarea.

Satul Vișniovca, semnatar al Convenției primarilor privind clima și energia 

Primara localității Olga Pac fostă profesoară de geografie, afirmă că pentru satul Vișniovca este o prioritate ca până în 2030 să reducă emisiile de CO2 cu cel puţin 30%, așa cum prevede  Convenția primarilor privind clima și energia.  Satul Vișniovca a devenit semnatar al Convenției acum câțiva ani și de atunci în localitate sunt promovate proiecte de utilizare a surselor de energie regenerabilă pentru producerea energiei, atât pentru instituțiile publice, cât și pentru utilizatorii casnici. Primara  a spus că în prezent instituția de învățământ are centrală termică pe gaz, iar după termoizolarea clădirii este sigură că cifrele din facturi  se vor micșora în timpul sezonului rece. Compania „Galicus” SRL este responsabilă de reabilitarea termică a Gimnaziului „Paraskiewa Wiszniowska”. Potrivit concursului public de oferte, la licitație au participat trei agenți economici. Potrivit portalului Achizitii.md, oferta propusă de companie este de circa 3,7 milioane de lei, iar lucrările sunt planificate să fie finalizate în anul 2024.

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.