Proiectul noii legi a achizițiilor publice, discutat la o nouă ședință a Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice

Publicat pe 29 ian. 2025
Distribuie:
Press release in English:

Membrii Coaliției de Monitorizate a Achizițiilor Publice s-au întrunit marți, 28 ianuarie, 2025, într-o nouă ședință de lucru. Ședința Nr. 7 a fost dedicată prezentării și discuției prevederilor proiectului noii legi a achizițiilor publice, care a fost publicat pentru consultări de către Ministerul Finanțelor în decembrie 2024. În contextul în care a obținut statutul de țară candidată la aderarea la UE, Republica Moldova s-a angajat să alinieze legislația națională cu acquis-ul comunitar, ceea ce implică integrarea treptată a normelor europene.

În cadrul ședinței, Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul noii legi și principalele modificări comparativ cu cadrul legal actual. Experții IDIS au prezentat o notă analitică asupra prevederilor proiectului noii legi, cu formularea de comentarii și recomandări de îmbunătățire. Iar membrii Coaliției s-au expus asupra experienței aplicării actualei legislații, provocările cu care se confruntă în procesul de aplicare a legii, dar  au făcut și recomandări.

Carolina Ungureanu, directoare adjunctă a IDIS „Viitorul”, a spus în deschiderea ședinței că domeniul achizițiilor publice este în vizorul IDIS „Viitorul” de mai mulți ani, în special instruirea și capacitarea societății civile pentru a monitoriza procedurile de achiziții publice. De asemenea, este vorba de crearea de instrumente de monitorizare a achizițiilor, precum Ghidul stegulețelor roșii în achiziții publice, pentru a facilita activitatea organizațiilor de monitorizare a procedurilor de achiziții, a autorităților contractante, pentru a scoate la iveală ilegalitățile comise. Carolina Ungureanu a menționat, ca activitate, și lansarea de platforme de comunicare între diferiți actori din sectorul achizițiilor publice. „Republica Moldova și-a asumat alinierea legislației naționale la directivele europene, iar una dintre cerințe este de a avea o lege nouă a achizițiilor și nu modificări la Legea 131, pentru a fi în concordanță totală cu acquis-ul comunitar”, a spus Carolina Ungureanu.

Ana Luca, secretară generală adjunctă a Ministerului Finanţelor, a salutat receptivitatea societății civile pentru a participa la prezentarea proiectului noii legi cu privire la achizițiile publice. „Ne-am propus prin acest proiect de lege să asigurăm transpunerea a trei acte normative la acquis-ul UE. Acest proiect, care este în prezent supus consultărilor publice, ne propune că în iunie-iulie să fie adoptat de către Parlament. Aceasta este o primă sesiune de prezentare unor actorii implicați în procesul de achiziții publice. Ne propunem să avem o serie de astfel de sesiuni, ca să avem mai multe reacții, comentarii și propuneri, în vederea îmbunătățirii, dezvoltării și ajustării proiectului noii legi. Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2027, deoarece suntem în discuții cu Banca Mondială în vederea dezvoltării unui singur sistem informațional, care să asigure deplina aplicare a proiectului noii legi. Platformele existente în prezent, nu vor mai fi funcționale”, a declarat Ana Luca.

Sergiu Căinăreanu, șef al Direcției achiziții publice, Ministerul Finanțelor, a prezentat prevederile proiectului noii legi a achizițiilor publice, menționând că s-a mers pe varianta elaborării unui nou act normativ, deoarece o modificare a Legii Nr. 131 era imposibil de realizat, ajustările erau să fie multe, foarte mari, substanțiale și total diferite față de proiectul actual. „Această nouă lege are mai multe obiective. Cel de bază este alinierea la standardele europene. Apoi avem transparența, eficiența și corectitudinea utilizării banilor publici. Unele neajunsuri, care au existat, au fost excluse. Până a pune în aplicare această nouă lege, trebuie să fie puse implementate mai multe sisteme, inclusiv profesionalizarea. Până la intrarea în vigoare a legii trebuie să ne asigurăm că toți actorii implicați sunt pregătiți să lucreze conform acestei noi legi, care nu este deloc ușoară”, a menționat Sergiu Căinăreanu.

Diana Enachi, coordonatoare de proiect la IDIS „Viitorul”, a prezentat o notă analitică asupra proiectului noii legi privind achizițiile publice, pe care a elaborat-o împreună cu expertul juridic, Viorel Pîrvan. Potrivit autorilor, proiectul noii legi conține mai multe clarificări a normele actual deficitare și prevederi care vin să îmbunătățească procesul de achiziție. Însă, pe unele aspecte, avem viziuni diferite, poate chiar contrare, motiv pentru care este necesar să fie discutate și analizate cu toți actorii pentru a avea o lege care să asigure un proces de achiziție transparent și eficient.

„În primul rând, de subliniat că în procesul de elaborare  și consultare publică a proiectului, au fost respectate în mare parte prevederile Legii cu privire la transparența în procesul decizional. În privința conținutului, avem mai multe propuneri pentru a evita formulările vagi, care generează discreție, interpretări abuzive și, respectiv riscuri în implementarea legii. Totodată, am formulat propuneri ce vizează pragurile valorice, lotizarea, reguli clare de evitare a conflictelor de interese, criteriile de atribuire, o nouă garanție pentru ofertă, acordurile adiționale de majorare a contractelor de achiziții, printre altele”, a afirmat Diana Enachi.

Expertul A.O. „Implicare Plus”, Valeriu Ciorba”, a spus că, în prezent, mecanismul răspunderii contravenționale aferent domeniului achizițiilor publice este nefuncțional. Se remarcă faptul că deficiențele normative și lipsa mecanismului de atragere la răspundere contravenţională în procesul de achiziție publică, reprezintă factori de risc ce duc la neaplicarea măsurilor de constrângere contravențională în achiziții publice și la generarea riscurilor de fraudă și corupție.

Membrii Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice au formulat o serie de recomandări asupra proiectului noii legi, preponderent menite să sprijine transparența, responsabilitatea autorităților în procesului de achiziție publică și un proces de achiziție publică care asigură valoare pentru banii publici.  Toate recomandările vor fi analizate și integrate în Nota cu propuneri și vor fi transmise către Ministerul Finanțelor în procesul de consultări publice.  

Coaliția de Monitorizare a Achizițiilor Publice este creată la inițiativa Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” și ce urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Republica Moldova. Din Coaliție fac parte peste 20 de organizații ale societății civile, jurnaliști de investigație, experți şi monitori independenți din Republica Moldova.

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.