Dezvoltarea unui sistem performant de achiziții publice – este principiul de bază promovat prin intermediul Programului național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru anii 2023-2026, aprobat de către Guvern pe data de 30 august, 2023, la inițiativa Ministerului Finanțelor. Potrivit documentului, scopul Programului este axat pe stabilirea liniilor de acțiune în vederea dezvoltării unui sistem de achiziții publice capabil să furnizeze „valoare pentru bani” în utilizarea fondurilor publice.
Principalele obiective prevăzute în Program se referă la: armonizarea legislației naționale la acquis-ul UE, re-engineering-ul sistemului electronic de achiziții, dezvoltarea unor mecanisme pentru asigurarea durabilității achizițiilor, crearea condițiilor de eficiență economică și socială a procedurilor de achiziții, consolidarea capacităților și profesionalizarea personalului responsabil de achiziții. Programul este aliniat la obiectivele Agendei de Dezvoltare Durabile 2030 pe care Republica Moldova s-a angajat să le pună în aplicare. La fel, Programul contribuie la implementarea obiectivelor Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.
„Programul vine cu o abordare sistemică, bazată pe un cadru logic de intervenție bine definit în dezvoltarea sistemului de achiziții publice și a fost elaborat pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a managementului finanțelor publice, pentru stabilirea priorităților, măsurilor în domeniul achizițiilor publice, dar și pentru susținerea politicilor și strategiilor naționale de dezvoltare”, a menționat la ședința Guvernului, ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu.
În Nota informativă a programului se spune că datele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), reprezintă, în medie, 10-15% din Produsul Intern Brut (PIB) al unei economii. Comisia Europeană (CoE) precizează că, la nivelul Uniunii Europene (UE), peste 250 de mii de autorități publice utilizează anual circa 14% din PIB pentru achiziționarea de servicii, lucrări și bunuri. Conform datelor furnizate de către Agenția Achiziții Publice (AAP), achizițiile publice, raportate la PIB, au reprezentat în: 2019 – 8,94 mlrd lei sau 4,25% din PIB; 2020 – 9,04 mlrd lei sau 4,38% din PIB; 2021 – 8,45 mlrd lei sau 3,49% din PIB; 2022 – 13,68 mlrd lei sau 5,02% din PIB”.
„Curtea de Conturi a semnalat că, în 2020, valoarea estimată a achizițiilor de valoare mică (9,01 mlrd de lei) a fost egală cu valoarea totală a achizițiilor publice (9,04 mlrd de lei), înregistrând, totodată, o tendință de creștere. „Aceste informații aduc ponderea achizițiilor publice (8,74%) în PIB-ul Moldovei la un nivel similar cu cel specificat de OMC și mult mai aproape de nivelul ponderii acestora la nivelul UE. Această cifră reflectă impactul pe care îl au achizițiile publice în promovarea dezvoltării economice durabile, respectiv în obținerea de beneficii socio-economice”, se spune în Nota informativă.
De asemenea, este menționat faptul că în anul 2020, ponderea achizițiilor publice (volumul cărora a reprezentat 18,05 mlrd de lei) din cheltuielile și activele nefinanciare ale bugetului public național a constituit 24,63%. De asemenea, Guvernul, pentru deservirea datoriei de stat a utilizat mijloace financiare în sumă de 1,68 mlrd de lei, iar cheltuielile de personal ale Guvernului general au constituit 17,21 mlrd de lei (fig. 1).
„Principalele atribute asociate sistemului de achiziții ca rezultat al dezvoltării acestuia, prin implemetarea Programului național, includ transparența, eficientizarea, digitalizarea, integritatea, planificarea/gestionarea eficientă, durabilitatea, birocrația mai scăzută, în beneficiul cetățeanului”, se mai precizează în document.
Sursa: Ministerul Finanțelor