Prioritățile Guvernului pe domeniul achizițiilor publice în anul 2022

Publicat pe 1 feb. 2022
Distribuie:
Press release in English:

Guvernul Republicii Moldova a aprobat prin Hotărârea nr. 235 din 13 octombrie 2021 Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021 – 2022. Planul de acțiuni pune un accent deosebit pe reforma justiției și combaterea corupției, care constituie o condiție esențială pentru dezvoltarea unei societăți democratice. Acțiunile din Plan se axează prioritar pe instaurarea principiilor de bună guvernare și transparență.

În ceea ce privește politicile sectoriale, achizițiile publice sunt incluse la componenta „Finanțe publice”, al cărei obiectiv-cheie este gestionarea eficientă, prudentă, transparentă și corectă a finanțelor publice, asigurarea stabilității bugetar-fiscale, alocarea resurselor financiare publice în strânsă corelare cu prioritățile de politici, precum și accesarea asistenței externe pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Direcția prioritară pe sectorul achizițiilor publice este perfecționarea sistemului de achiziții publice prin implementarea achizițiilor electronice și sporirea capacităților profesionale ale autorităților contractante. Rezultatele urmăresc un sistem electronic de achiziții publice dezvoltat integral și sistem de certificare.

PENTRU ANUL 2022 sunt planificate următoarele acțiuni ce urmează a fi monitorizate:

  1. Elaborarea şi implementarea mecanismului de certificare a specialiștilor din domeniul achizițiilor publice, în vederea instruirii, evaluării și calificării a cel puțin 100 de specialiști.
  2. Elaborarea şi aprobarea Programului Național de dezvoltare a sistemului de achiziții publice.
  3. Dezvoltarea integrală a Sistemului electronic de achiziții publice MTender.
  4. Dezvoltarea cadrului normativ în domeniul achizițiilor publice în scopul asigurării implementării Legii nr. 131/2015 privind achizițiile publice și a Legii nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere RM-UE și Acordului Organizației Mondiale a Comerțului privind achizițiile publice (GPA).

Cu certitudine, acțiunile planificate sunt necesare pentru a eficientiza sistemul de achiziții publice.

Cu toate acestea, lipsesc alte priorități și acțiuni care să contribuie la soluționarea problemelor actuale care se referă la mecanismul de monitorizare și control ineficient, activitatea ineficientă a grupurilor de lucru din cadrul autorităților contractante, lipsa unui mecanism permanent de comunicare inter-instituțională, achiziții de valoare mică netransparente etc.

Sperăm ca în Planul național de dezvoltare a sistemului de achiziții ce urmează a fi aprobat în 2022 să se regăsească acțiuni concrete pentru soluționarea acestor probleme care generează riscuri înalte de fraudă și corupție.

Autor: Diana Enachi, coordonator proiecte la IDIS „Viitorul”

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.