Parlamentul a votat pentru mai puțină transparență în utilizarea banilor publici

Publicat pe 20 aug. 2024
Distribuie:
Press release in English:

La ședința plenară din 4 iulie curent, 56 de deputații au votat, în a doua lectură, pentru mai puțină transparență în utilizarea banilor publici. Procedurile ce vor fi aplicate pentru achizițiile publice în proiectele, unde cel puțin 50% din resurse financiare provin de la organizațiile și instituțiile financiare internaționale, vor fi decise de către părți, nefiind obligatorie respectarea Legii privind achizițiile publice. 

În a doua lectură deputații au adoptat modificările la art. 3 din Legea nr. 131/2015 privind achizițiile publice. Astfel, la redacția existentă a fost adăugat alineatul 5/1 care prevede următoarele: „Prin derogare de la alin. (5) în cazul contractelor de achiziții publice sau concursurilor de soluții cofinanțate în cea mai mare parte de о organizație internaționala sau institute financiara internationala, parole convin asupra procedurilor de achiziții aplicabile.”

În condițiile în care art. 5 din Legea 131/2015 privind achizițiile publice deja stabilește o serie de excepții, când prevederile acestei legi nu se aplică. Unul dintre aceste cazuri sunt proiectele implementate conform procedurilor specifice ale unei organizații internaționale, care oferă granturi sau împrumuturi autorităților publice din Republica Moldova. Aici atribuim achizițiile realizate din împrumuturile contractate de la instituții financiare internaționale, cum ar fi BaM, BERD, BEI etc., care nu se realizează conform Legii 131/2015 privind achizițiile publice și care nu se publică în sistemul MTender, tot procesul fiind departe de ochii  cetățenilor în beneficiul cărora se implementează aceste proiecte. 

Noul proiect adoptat în Parlamentul Republicii Moldova, pe data de 4 iulie 2024, vine să lărgească marja de aplicabilitate a procedurilor instituțiilor financiare internaționale, chiar și în proiectele care nu sunt finanțate în totalitate din sursele financiare puse la dispoziție de aceste instituții financiare. 

Cu alte cuvinte, dacă un proiect de infrastructură va fi executat în proporție de 49% din resurse bugetare și de 51% din surse puse la dispoziție de o instituție financiară internațională, părțile vor avea posibilitatea de a alege procedura după care se vor desfășura achizițiile publice. Astfel, cetățeanul nu va putea cunoaște cum s-au cheltuit nici măcar banii alocați de la bugetul de stat, nici de banii puși la dispoziție de instituțiile financiare internaționale, pentru că informațiile devin confidențiale pentru cetățeni și societatea civilă.

Sursa: Agenția pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.