S.A. „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” (RED-Nord) este o entitate contractantă care desfășoară un număr mare de proceduri de achiziție în sistemul electronic online de achiziții SIA RSAP Mtender, în baza Legii 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Analizând procedura de achiziție de procurare a sistemului fotovoltaic de către RED-Nord, în baza informațiilor disponibile în sistemul Mtender, pot fi scose în evidență mai multe stegulețe roșii. Printre acestea se enumeră: condițiile neclare și chiar divergențele între caietul de sarcini și anunțul de participare, care induc în eroare agenții economici care doresc să participe la procedura de achiziție publică.
Pe data de 16.01.2023, RED-Nord a desfășurat o procedură de achiziţie a unui sistemului fotovoltaic compus din două centrale electrice fotovoltaice, având rolul de a îndeplini funcția de alimentare cu energie electrică din surse alternative și diminuarea cheltuielilor pentru consumul propriu la sediul central din mun. Bălți, str. Șt. Cel Mare, 180 „A”, ( https://mtender.md/Home/TenderInfo/ocds-b3wdp1-MD-1673886942648), cu valoarea estimată de 5,800,000.00 MDL fără TVA. Tipul procedurii de achiziție este o licitație deschisă, care s-a desfășurat prin aplicarea licitației electronice. Criteriul de atribuire folosit este „Prețul cel mai mic”.
În cadrul procedurii, operatorii economici au adresat mai multe întrebări de clarificare. Una dintre neclarități a fost referitoare la termenul de efectuare a lucrărilor. În anunțul de participare punctul 16, este menționat termenul de maxim 2 luni, iar în caietul de sarcini, punctul 9, subpunctul ce ține de termenii și condițiile de livrare, în subpunctul 9.2, este specificat faptul că ,,Termenul de livrare, instalare și punere în funcțiune (inclusiv darea în exploatare): maximum 3 luni din data semnării contractului de achiziție”. Acest punct a dus în eroare un agent economic care pe data de 20.01.2023 a cerut clarificare la subiect. În răspunsul primit entitatea a menționat că termenul de executare este de 3 luni (90 de zile), cu excluderea din calcul primirii de către beneficiar a autorizatiei de constructie (20 zile).
Agentul economic, în cadrul clarificării date, a specificat că entitatea contractantă trebuie să ia în considerare faptul că subpunctul 4.1.1 din caietul de sarcini specifică că agentul economic câștigător trebuie să obțină aviz de expertiză tehnică a rezistenței construcțiilor pe care vor fi amplasate panourile fotovoltaice și certificat de urbanism. La fel, trebuie să ia în considerare punctul 10.1, ce ține de darea în exploatare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic. Cu toate că, certificatul de urbanism îl va obține entitatea contractantă, pentru a fi efectuate cerințele solicitate este necesară o anumită perioadă de timp, iar agentul economic specifică – termenul de 3 luni este dificil de încadrat.
Un alt aspect care a fost necesar de clarificat ține de expertiză tehnică a acoperișurilor din incinta sediul central al RED-Nord, pe care se vor instala panourile fotovoltaice. Un agent economic a cerut clarificare referitoare la faptul că dacă se constată că clădirile nu vor suporta greutatea panourilor fotovoltaice și a suporților pentru montarea panourilor fotovoltaice, licitația va fi sa nu anulată? Răspunsul entității contractante a fost că dacă se va constata acest fapt, RED-Nord va suporta toate cheltuielile pentru întărirea acoperișurilor. În cazul imposibilității efectuării acestora, contractul va fi reziliat, iar ofertantului i se va restitui cheltuielile de expertiză a acoperișului.
Citește mai mult accesând link-ul pulsachizitii.md