Lista de interdicție, evitată de agenți economici prin trucaj

Publicat pe 13 dec. 2024
Distribuie:
Press release in English:

Agenția Achiziții Publice (AAP) este instituția  care are dreptul de a include agenți economici în lista de interdicție, pe un termen de 3 ani, dacă aceștia nu își onorează obligațiunile contractuale sau și le realizează necorespunzător în legătură cu executarea unor contracte de achiziții publice. Și prezentarea actelor false reprezintă temei de includere în această listă. Pentru a nu suporta consecințele defavorabile aferente listei de interdicție, unei agenți economici au reușit să găsească, de-a lungul timpului, diverse modalități de a o evita, fie obținând, cu ajutorul instanțelor de judecată încheieri de suspendare a deciziilor de includere în lista de interdicție, fie participând la procedurile de achiziții publice cu alte companii, de regulă afiliate.

Este și cazul companiei „Damicom” SRL, inclusă în lista de interdicție la data de 9 decembrie 2021, pentru prezentarea documentelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice.

„Damicom” SRL a prezentat  certificate false cu privire la lipsa a datoriilor către bugetul public, în cadrul mai multor proceduri de licitație desfășurate de DGLCA, după cum se menționează în articolul Cum trișează unii ofertanți în procedurile de achiziție de echipamente de joacă și de fitness ale DGLCA. Chiar în timp ce la Agenția Achiziții Publice se afla deja spre examinare o solicitare de includere în lista de interdicție în privința „Damicom” SRL, practicile neoneste au continuat. Compania a prezentat mai multe scrisori de garanție bancară cu semne evidente de falsificare în procedurile de achiziții publice ale Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație a mun. Chișinău (actualmente DGMU), după cum se menționează în articolul Stegulețe roșii în achizițiile publice ale Direcției Transport

După ce respectiva companie a fost inclusă în lista de interdicție, deci, nu mai putea obține contracte de achiziție publică, a intrat în scenă compania afiliată „Tehnolider” SRL. Aceasta a preluat contractele de achiziție publică ale unor direcții municipale, care ajungeau anterior la „Damicom” SRL. 

Drept exemplu, conform procedurii de licitație nr. ocds-b3wdp1-MD-1722514318811 a DGLCA pentru achiziția de utilaje de salubrizare și deszăpezire, din anul 2024, unde parametrii tehnici pentru echipamente par a fi ajustați după echipamentele mărcii Avant, ce puteau fi oferite numai de un dealer autorizat. DGLCA a stabilit parametri care descriu dimensiunile utilajelor, cum ar fi lățimea, lungimea, înălțimea, masa etc.,  irelevante sub aspectul performanței acestor echipamente și creșterea concurenței. În secțiunea „clarificări”, observăm mai multe cerințe de a lărgi parametrii, spre a permite ofertarea unor echipamente tehnic superioare. Aceste cerințe au fost însă ignorate de DGLCA. Un potențial ofertant a acuzat autoritatea contractantă că, prin specificațiile tehnice restrânse, ar avantaja un singur ofertant, și anume, dealer-ul din Moldova a brandului Avant. 

O altă cerință restrictivă a fost termenul de livrare de doar 30 de zile. De regulă, pentru astfel de echipamente, termenele de livrare ar fi de câteva luni. Un potențial ofertant și-a manifestat suspiciunea că autoritatea contractantă  ar avea o înțelegere cu unul dintre furnizori.

continuare pe revizia.md.

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.