Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea executivă a Transparency International-Moldova, membră a Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice: Deficiențele legislative din achiziții publice pot crea riscuri de corupție

Publicat pe 29 sept. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Transparency International-Moldova este o organizație nonguvernamentală de la Chișinău, a cărei misiune este de a opri corupția și de a promova transparența, responsabilitatea și integritatea la toate nivelele și în toate sectoarele societății.  Proiectul pe care îl implementează TI-Moldova, în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și PTF, de la 1 septembrie 2023, vine să scoată la suprafață neregulile, abaterile procedurilor de achiziție realizate de către Primăria municipiului Chișinău și întreprinderile municipale. Lilia Zaharia-Cravcenco, directoarea executivă a TI-Moldova, membră și a Coaliției de Monitorizare a Achizițiilor Publice, condusă de către IDIS Viitorul, ne-a răspuns la câteva întrebări legate de achizițiile publice din sectorul pe care și l-au propus să-l monitorizeze:

–         Pentru început am dori să relatați succint experiența pe care o are organizația pe care o conduceți în domeniul achizițiilor publice. Care a fost implicarea anterioară?      

Din experiența Republicii Moldova, societatea civilă și presa de investigație  a identificat corupția, cazuri de abuzuri sau lipsa de transparență în procesul de achiziții publice. În calitate de jurnalistă, care a abordat subiecte din acest domeniu, dar și din experiența TI-Moldova, procurările publice sunt șubrede, iar o informare echilibrată, bazată pe fapte, este esențială.

–         Ce v-a determinat să aplicați la runda a doua a concursului de granturi pentru organizațiile societății civile în domeniul monitorizării achizițiilor publice?

Subiectul achizițiilor publice rămâne mereu actual datorită impactului semnificativ pe care îl au achizițiile asupra economiei, a necesității de a asigura transparența și eficiența în cheltuirea resurselor publice. Suntem în an electoral, fiind desfășurate alegerile locale generale, și am fost motivați să monitorizăm achizițiile municipale. Votanții sunt interesați de modul în care se cheltuiesc banii publici. Candidații pot promite să optimizeze procesele de achiziții pentru a asigura că banii contribuabililor sunt folosiți în mod eficient.

–         Achizițiile publice au ajuns în ultima perioadă, de rând cu alte sectoare ale economiei, vulnerabile la corupție. De ce credeți că se întâmplă acest lucru? Cât de important este ca organizațiile nonguvernamentale să aibă în atenția lor procedurile de achiziție publică?

Corupția în achizițiile publice este un fenomen complex, iată de ce nu putem stabili doar un singur pretext. În primul rând, este cauzată de lipsa transparenței și a responsabilității. Atunci când procesele de achiziții nu sunt suficient de transparente și responsabile, sunt create „portițe” pentru activități ilicite: de la trucarea licitațiilor, stabilirea de prețuri exagerate sau simularea procedurilor de evaluare. Un alt factor este legea deficitară care reglementează achizițiile publice, ceea ce poate crea „oportunități” pentru corupție. Monitorizarea procedurilor de achiziție publică de către organizațiile neguvernamentale este extrem de importantă deoarece asigură transparența și integritatea. Procedurile de achiziție publică trebuie să fie transparente și corecte pentru a ne asigura că resursele publice sunt utilizate în mod eficient și în beneficiul cetățenilor. ONG-urile pot juca un rol esențial în a aduce în atenția publică eventuale abuzuri sau nereguli în acest domeniu.

–         Ce anume veți monitoriza în perioada care urmează la nivelul instituțiilor municipale care au fost selectate pentru monitorizare?

TI-Moldova și-a propus să monitorizeze procedurile de achiziţii planificate de către Primăria municipiului Chişinău şi unele întreprinderi municipale pentru a doua jumătate a anului curent, precum și analiza modului în care au fost realizate unele proceduri în primul trimestru al anului viitor. După această monitorizare, va fi întocmit un raport, unde vor fi specificate deficiențele constatate în procesul achizițiilor publice efectuate de către entitățile monitorizate și formulate propuneri de remediere a situației. Primăria Chişinău a adoptat un plan local anticorupţie pentru 2022-2025, iar raportul va conține și un paragraf în care se va analiza cum au fost realizate angajamentele asumate la capitolul achiziții publice. De asemenea, în vizor va fi şi implementarea recomandărilor Curţii de Conturi la capitolul achiziţii.

–         La finalul procedurilor de monitorizare, cum planificați să informați autoritățile monitorizate despre eventualele încălcări/abateri admise?

Din experiența mea în calitate de jurnalistă, desigur, un instrument puternic de a sensibiliza publicului este de a mediatiza problemele prin intermediul investigațiilor jurnalistice. Vom organiza o dezbatere la  care vor fi invitați atât jurnaliști, cât și reprezentanți ai instituțiilor vizate în procesul de monitorizare. Totodată, pentru a mediatiza subiectul neregulilor achizițiilor publice la nivel național, se propune difuzarea unei emisiuni radio, unde, de asemenea, vor fi invitați protagoniștii vizați în procesul de monitorizare.  În cadrul proiectului, pentru o vizibilitate sporită, va fi organizată o conferinţă de presă. Astfel, rezultatele monitorizării, investigațiile jurnalistice vor fi mediatizate prin intermediul mass-mediei.

–         Ce v-ați dori să se întâmple la nivelul instituțiilor municipale, ca rezultat al procesului final de monirorizare?

Societatea civilă de la noi știe și poate să investigheze problemele din achizițiile publice prin intermediul investigațiilor profunde, raportării obiective, folosirii datelor și statisticilor relevante, precum și prin implicarea publicului în monitorizarea acestor procese. La nivel de municipiu, vrem după monitorizare să punem un accent deosebit pe etica și integritatea în procesele de achiziții publice, atrăgând atenția asupra cazurilor de corupție sau abuzuri. Nu în ultimul rând, vrem să încurajăm publicul să devină mai implicat în monitorizarea și evaluarea achizițiilor publice, să ceară responsabilitate autorităților și să susțină reformele necesare.

Autor: IDIS „Viitorul”

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.