Noutăți
Resurse
Analize, rapoarte și propuneri de politici
Buletine Informative
Achiziții în cifre
Cadrul Legal
Cadrul Instituțional
Coaliția de monitorizare
Membrii coaliției
Video explicative și investigații
Instrumente de monitorizare
Rapoarte și investigații
Întreabă un expert
Întrebări frecvente
Comunicate de presă
PNAP
Membrii PNAP
Acorduri de cooperare
Documente și prezentări
Comunicate de presă
Achiziții publice durabile
Studii, ghiduri și propuneri de politici
Bune practici
Infografice
Buletine Informative
Despre
About
Facebook
Youtube
Telegram
RSS
Cadrul Instituțional
Instituții cu atribuții în domeniul achizițiilor publice
Ministerul Finanțelor
Organ de specialitate al administrației publice centrale, care asigură reglementarea politicii statului în domeniul achizițiilor publice prin elaborarea și promovarea cadrului legislativ și normativ. Atribuțiile Ministerului Finanțelor în domeniul achizițiilor publice: elaborarea actelor normative în domeniul achizițiilor; monitorizarea implementării actelor normative în achiziții; monitorizarea activității autorităților și serviciilor publice subordonate, care au tangență cu achizițiile publice (Agenția Achiziții Publice, Trezoreriile regionale, Inspecția Financiară).
Agenția Achiziții Publice
Autoritate administrativă în subordinea Ministerului Finanţelor, constituită în scopul fortificării capacităților autorităților/entităților contractante și dezvoltarea abilităților mediului de afaceri în domeniul achizițiilor publice/sectoriale, monitorizarea conformității desfășurării procedurilor de achiziții publice/sectoriale și achizițiilor publice de valoare mică, precum și efectuarea analizei sistemului de achiziții publice/sectoriale.
Trezoreriile regionale
Subdiviziuni ale Direcției Trezoreria de Stat din cadrul aparatului central al Ministerului Finanțelor, care asigură evidența executării de casă a bugetului public național și componentelor acestuia și înregistrarea contractelor de achiziții publice.
Agenția Națională pentru Soluționarea Contenstațiilor
Agenția Națională pentru Soluționarea Contenstațiilor. ANSC este o autoritate publică autonomă, care dispune de independenţă organizaţională, funcţională, operaţională şi financiară și nu se subordonează niciunei alte autorități sau instituții publice și are obligația de a examina contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică și de a apăra și realiza drepturile și interesele legitime invocate în contestațiile supuse soluționării, fără privilegii și fără discriminări. Agenția Naţională pentru Soluționarea Contestațiilor a fost instituită în conformitate cu Hotărârea Parlamentui nr. 271 din 15.12.2016 cu privire la instituirea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și Legea nr. 131 din 3 iulie 2015 privind achizițiile publice.
Instituții cu atribuții conexe domeniului achizițiilor publice
Autoritatea Națională de Integritate
Autoritate publică independentă care asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor.
Centrul Național Anticorupție
Organ specializat în prevenirea şi combaterea corupţiei, a actelor conexe corupţiei şi a faptelor de comportament corupţional. Centrul este persoană juridică de drept public, finanţat integral din bugetul de stat. Centrul dispune de independenţă organizaţională, funcţională şi operaţională în condiţiile stabilite de lege. În conformitate cu articolul 4 din Legea Nr. 1104 din 06.06.2002 cu privire La Centrul Național Anticorupție, În atribuţiile Centrului intră: - prevenirea, depistarea, cercetarea şi curmarea contravenţiilor şi infracţiunilor de corupţie şi a celor conexe corupţiei, precum şi a faptelor de comportament corupţional; - efectuarea expertizei anticorupţie a proiectelor de acte legislative şi a proiectelor de acte normative ale Guvernului, precum şi a altor iniţiative legislative prezentate în Parlament, în vederea corespunderii lor cu politica statului de prevenire şi combatere a corupţiei; - efectuarea analizei operaţionale şi strategice a actelor de corupţie, a actelor conexe corupţiei şi a faptelor de comportament corupţional, a informaţiei privind studiile analitice ale fenomenului corupţiei. - efectuarea evaluării integrităţii instituţionale în condiţiile Legii nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evaluarea integrităţii instituţionale, monitorizarea implementării planurilor de integritate şi aprecierea progreselor realizate; - recuperarea bunurilor infracționale.
Inspectoratul Control Financiar de Stat
Autoritate administrativă de specialitate din subordinea Ministerului Finanţelor care efectuează inspectări (controale) financiare privind conformitatea cu legislaţia a operaţiunilor şi tranzacţiilor ce ţin de gestionarea resurselor bugetului public naţional şi patrimoniului public, inclusiv controale la autorităţile publice centrale şi locale şi instituţiile subordonate şi/sau fondate de către acestea pe aspecte ce ţin inclusiv de procedurile de achiziţie publică.
Curtea de Conturi
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este Instituția Supremă de Audit (ISA) a statului, care contribuie la buna guvernare și bunăstarea cetățenilor prin efectuarea unor misiuni de audit independente, credibile, transparente și de o calitate înaltă. Art.133 din Constituția Republicii Moldova, fundamentează Curtea de Conturi în calitatea sa de instituție de audit cu un mandat suficient de larg, ce exercită controlul asupra modului de formare, de administrare și de întrebuințare a resurselor financiare publice, rezultatele activității fiind raportate anual Parlamentului.
Consiliul Concurenței
Autoritate publică autonomă, responsabilă față de Parlament, ce asigură respectarea legislației în domeniul concurenței, prin acțiuni de preîntâmpinare a practicilor anticoncurențiale, înlăturarea încălcărilor concurențiale, promovarea și creșterea culturii concurențiale.
Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
persoane monitorizează
achizițiile publice
Acum puteți monitoriza achizițiile
publice cu
PulsAchiziții.
Subscription successful!
An error occurred. Please try again later!
Abonează-te