IDIS „Viitorul” a dat startul unui program de instruire privind monitorizarea achizițiilor publice

Publicat pe 8 oct. 2021
Distribuie:
Press release in English:

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (PTF) a dat startul, pe 7 octombrie unui nou program de consolidare a capacităților în domeniul monitorizării achizițiilor publice. Programul de instruire face parte din proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și integritatea achizițiilor publice prin împuternicirea societății civile de a responsabiliza autoritățile publice.

Programul include 12 module de instruire, fiecare a câte două sesiuni de instruire, care se vor desfășura între 7 octombrie – 17 decembrie 2021 și este destinat celor 40 de jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, dar și operatori economici, selectați într-un apel deschis și transparent. Programul de instruire urmărește consolidarea capacităților organizațiilor societății civile (OSC) și a jurnaliștilor în monitorizarea achizițiilor publice.

Subiectele programului de consolidare a capacităților vor aborda cadrul legal și instituțional al achizițiilor publice, achizițiile sectoriale, procedura de contestație, procesul unei achiziții publice electronice, accesul la informație și analiza datelor deschise, cât și instrumentele de identificare și analiză a riscurilor de corupție. De asemenea, o serie de studii de caz vor fi dezvoltate și prezentate participanților în cadrul programului în instruire, arătând problemele și riscurile specifice identificate în achizițiile publice. Astfel, reprezentanții organizațiilor societății civile, monitorii și jurnaliștii vor fi instruiți despre acțiunile post-monitorizare, inclusiv sesizarea riscurilor de fraudă și corupție, acțiuni de comunicare și advocacy a rezultatelor monitorizării.

 „Rolul societății civile este unul esențial în supravegherea transparenței, cum sunt cheltuiți banii publici și a modului în care se desfășoară achizițiile publice. În acest sens, monitorizarea eficientă a achizițiilor publice necesită, o bună cunoaștere de către societate civilă a mecanismului de funcționare a sistemului de achiziții publice, a cadrului legal și instituțional și a întregului proces de achiziție”, consideră Carolina Ungureanu, vicedirector IDIS „Viitorul” și managerul proiectului.

La rândul său, Karin Millett, directorul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice” a menționat: „Pentru ca organizațiile societății civile să se angajeze într-o monitorizare responsabilă și eficientă a achizițiilor publice, trebuie să fie informați cu privire la cadrul de reglementare al achizițiilor publice. De asemenea, trebuie să cunoască care sunt abuzurile și neregulile în procesele de achiziție publică și să poată identifica stegulețele roșii care necesită o analiză suplimentară. Prin prelegeri, studii de caz și activități practice, acest program de instruire își propune să consolideze capacitatea participanților de a se angaja în monitorizarea informată și responsabilă a achizițiilor publice”.

Participanții la programul de instruire vor avea de asemenea, oportunitatea de a aplica la un program de granturi prin intermediul căreia organizațiile eligibile care vor fi selectate în baza unui concurs deschis, vor primi suport și expertiză în procesul de monitorizare a achizițiilor. Ulterior, recomandările formulate de reprezentanții societății civile după procesul de monitorizare a achizițiilor vor fi transmise decidenților pentru a fi examinate și întreprinse acțiuni de îmbunătățire a situației, responsabilizând astfel autoritățile implicate. Rezultatul așteptat ar fi obținerea eficienței în utilizarea banilor publici, minimizarea riscurilor autorităților publice, și în final, bunuri, lucrări și servicii publice de calitate pentru cetățenii Republicii Moldova.

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.