Identificarea ofertelor anormal de scăzute, doar pe baza metodei absolute (când prețul ofertat reprezintă mai puțin de 85% din valoarea lucrărilor, calculată de către autoritatea contractantă în modul stabilit), nu este întotdeauna cea mai precisă metodă. Studiul „Ofertele anormal de scăzute în procedurile de achiziție de lucrări. Abordări curente și tehnologii de îmbunătățire”, elaborat de către Vadim Țurcan, expert, doctor inginer, arată că în majoritatea cazurilor de proceduri de achiziție de lucrări este utilizat drept criteriu de atribuire: prețul cel mai mic, ceea ce generează anumite riscuri pentru autoritatea contractantă în cazul în care au fost propuse oferte anormal de scăzute.
Prin urmare, susține expertul, pentru a permite autorităților contractante să selecteze un operator economic cu capacități suficiente este necesar de utilizat alt criteriu de atribuire, precum cel mai bun raport preț-calitate sau cel mai bun costcalitate.
„În cazul multor contracte de lucrări se apreciază că documentația de proiect și de deviz este de o calitatea redusă, fapt constatat în urma analizei dărilor de seamă depuse de către autoritățile contractante la Agenția Achiziții Publice, cu privire la modificarea contractului, în care cele mai frecvente motive de modificare sunt greșelile sau omisiunile din documentația de proiect și de deviz. În acest caz organizațiile de proiectare nu depun diligența necesară în elaborarea detaliată a ofertelor, astfel încât pe parcursul derulării contractelor să minimalizeze riscurile de apariție a lucrărilor suplimentare neprevăzute”, constată expertul.
Vadim Țurcan menționează că normativele de construcții moldovenești, codurile practice și normele de deviz în domeniul ”Economiei Construcțiilor” sunt învechite și necesită a fi actualizate. Aceasta reiese din discrepanța în utilizarea cuantumurilor recomandate la întocmirea documentației de deviz de către autoritățile contractante și devizele ofertă a operatorilor economici.
„Astfel, în unele cazuri, valorile utilizate diferă în proporție de aproximativ 50% mai mult în devizele estimative decât în devizele ofertă. Discreția pe care o are operatorul economic este destul de mare, iar riscurile generate pot duce la neîndeplinirea angajamentelor contractuale. Totodată o serie de norme de deviz conțin norme de consum, fie care nu sunt actuale din cauza tehnologiilor în dezvoltare permanentă, fie din cauza că unele standarde de fabricare a materialelor de construcție au fost modificate prin trecerea acestora de la normativele sovietice la cele europene”, a menționat doctorul inginer.
recomandările lui Vadim Țurcan privind tehnologiile de îmbunătățire, dar și întregul studiu, pot fi consultate pe pulsachiziții.