Funcționalități noi versus priorități ale sistemului electronic de achiziții MTender

Publicat pe 24 nov. 2021
Distribuie:
Press release in English:

Sistemul electronic de achiziții publice MTender a îmbunătățit transparența procesului de achiziție, însă nu la toate etapele acestuia. Funcționalitățile actuale ale sistemului electronic nu permit desfășurarea unui proces de achiziție integral electronic. Astfel, cu toate că sistemul funcționează din octombrie 2018, până în prezent, nu au fost dezvoltate funcționalități pentru etapa de executare a contractelor de achiziții publice, sau pentru desfășurarea tuturor procedurilor aplicabile conform Legii.

Legea nr. 131 din 3 iulie 2015 privind achizițiile publice. Autoritățile contractante continuă să transmită dări de seamă către Agenția Achiziții Publice (AAP) și să înregistreze contractele de achiziții la trezorerie în format de hârtie. Iar, Agenția Achiziții Publice continuă să proceseze manual datele privind atribuirea contractelor, anularea procedurilor și acordurile adiționale într-un sistem propriu, distinct de sistemul electronic. Implicit, transparența la etapa de executarea a contractelor de achiziții se limitează la informațiile pe care le publică AAP pe pagina sa web și care se referă strict la înregistrarea contractului, contractantul și valoarea acestuia. Această deficiență nu permite monitorizarea achizițiilor publice până la etapa de finalizare a contractului de achiziție, inclusiv plăți, abateri, sancțiuni etc.

În august curent, Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), în calitate de operator al sistemului MTender, a anunțat public actualizarea cu noi funcționalități a platformei digitale de achiziții publice. Conform comunicatului, au fost dezvoltate funcționalități extinse și operate îmbunătățiri, după cum urmează:

  1. Îmbunătățirea funcționalității de determinare a liniei bugetare, prin adăugarea unor parametri adiționali.
  2. Îmbunătățirea funcționalității de gestiune a planului de achiziții publice prin adăugarea unor parametri adiționali.
  3. Extinderea funcționalului de divizare a lotului, care aduce realocarea procesului de achiziții într-un proces separat.
  4. Ajustarea Sistemului la cerințele legislative, în ceea ce privește procesul de evaluare a ofertelor (devine obligatorie declarația de conflict de interese).
  5. Completarea funcționalului cu posibilitatea de a anula oferta/lotul, prin expedierea intenției de anulare și prin posibilitatea de confirmare/evocare a acțiunii.
  6. Îmbunătățirea sistemului prin extinderea modelelor de date pentru elementul de cost, licitație și ofertă.

Sistemul electronic de achiziții are o serie de carențe și deficiențe, inclusiv funcționalități lipsă importante care generează dificultăți, atât pentru autoritățile contractante, cât și pentru alte instituții cu atribuții în domeniu. Prin urmare, orice funcționalitate nouă sau îmbunătățire este necesară. Însă, nu este clar ce presupun la modul practic aceste modificări și îmbunătățiri, ce probleme concrete soluționează și cu cine au fost discutate și
agreate ca fiind prioritate.

Mai mult ca atât, funcționalitățile noi dezvoltate în sistemul MTnder necesită a fi implementate și de către platformele private pentru a beneficia de ele utilizatorii: autoritățile și operatorii economici. Respectiv, în contextul în care nu există o claritate cu privire la formatul sistemului electronic și activitatea platformelor care nu sunt consultate, și nu au nicio motivație sau obligație către Ministerul Finanțelor, aceste funcționalități nu generează o îmbunătățire reală a procesului de achiziție electronică.

Cu toate că, în același comunicat, se menționa că CTIF, în coordonare cu părțile implicate, a elaborat Planul de actualizare care cuprinde termeni, responsabili și acțiuni de revocare, în caz de eșec, un astfel de Plan nu a fost nici discutat și consultat cu părțile interesate și nici publicat.

În concluzie, ajustările introduse recent, preponderent de ordin tehnic, nu corespund cu prioritățile de dezvoltarea ale sistemului (în special, dezvoltarea funcționalităților-lipsă), care au fost prevăzute și în Conceptul tehnic al sistemului aprobat prin HG nr. 705 /2018. Mai mult, lipsește un dialog dintre toate părțile interesate cu privire la dezvoltarea sistemului electronic, eliminarea neconcordanțelor cu legislație și soluționarea deficiențelor cu care se confruntă autoritățile și operatorii economici.


Autor: Diana Enachi, coordonatoare monitorizare achiziții publice, IDIS „Viitorul”

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.