Metodologia de monitorizare a achizițiilor publice care are la bază instrumentul „stegulețe roșii”, utilizat pe larg la scară internațională și se bazează pe identificarea stegulețelor roșii la fiecare etapă a procesului de achiziție publică. Stegulețele roșii sunt niște semnale sau indicatoare de posibile ilegalități, iregularități, fraudă sau corupție. Metodologia este redată în GHIDUL de monitorizare a achizițiilor, elaborat de IDIS „Viitorul” care a fost conceput pentru a asista orice organizație, monitor sau jurnalist de investigație în procesul de monitorizare și investigare.
Un steguleț roșu nu indică neapărat o ilegalitate sau act de corupție, dar mai curând o posibilitate ca acesta să existe. Stegulețul roșu este în primul rând un semnal pentru monitori astfel încât aceștia să analizeze și monitorizeze pentru a stabili dacă este o iregularitate care poate fi remediată în proces sau un risc de fraudă / corupție care necesită a fi raportat către organele competente pentru intervenție.
În primul rând, monitorul va accesa sistemul electronic de achiziții publice MTender (Buletinul Achizițiilor Publice), unde autoritățile contractante desfășoară achizițiile conform legii 131/2015 și parțial, anunțurile privind achizițiile de valoare mică (din 1 iulie 2023). În sistemul electronic sunt disponibile majoritatea informațiilor și documentele aferente unei proceduri de achiziție, inclusiv: documentația de atribuire și anunțul de participare (inclusiv modificările, după caz); întrebările de clarificare și răspunsurile autorității; contestațiile depuse și deciziile ANSC; ofertele depuse de operatorii economici și rezultatele procesului de evaluare. Unele autorități publică și decizia de atribuire.
Pentru planurile anuale de achiziții se analizează pagina web a autorității. În scopul verificării datelor privind ofertanții (companiile care au participat cu oferte) inclusiv fondatorii, administratorii, activitățile desfășurate, anul fondării și experiența anterioară în achiziții, monitorii pot accesa portalul OpenMoney. Datele privind contractele atribuite, inclusiv compania care va executa contractul, valoarea contractului, data înregistrării și eventualele acorduri adiționale pot fi accesate pe pagina www.tender.gov.md (Contracte atribuite).
La data de 1 iulie 2023, a intrat în vigoare noul Regulament privind achizițiile de valoare mică (HG nr. 870/2022). Conform noilor reglementări, autoritățile au obligația de realiza prin sistemul electronic achizițiile de valoare mică (AVM) de bunuri și servicii în valoare de 150.000 – 300.000 lei (fără TVA) și achizițiile de lucrări cu valoarea de 200.000 – 375.000 lei (fără TVA). Pentru achizițiile care nu depășesc pragurile respective, autoritățile au dreptul că încheie contracte directe cu operatorii economici dar sunt obligate să le raporteze trimestrial la fel în sistemul electronic (raportare achiziții valoare mică). Așadar, practic toate achizițiile pot fi monitorizate prin accesul deschis la procedurile de achiziție sau datele privind contractele atribuite. Lipsa publicării /raportării acestora de către anumite autorități la fel reprezintă un steguleț roșu.
În astfel de cazuri, pot fi aplicate prevederile Legii privind accesul la informațiile de interes public nr. 148/2023 conform căreia orice persoană are dreptul să solicite și să obțină orice informații de interes public prin înaintarea unei cereri (în format electronic, în scris sau prin poștă, adresată verbal – direct sau prin telefon). Autoritatea este obligată de lege să ofere informațiile solicitate în termen de 10 zile calendaristice. De menționat că solicitanții de informații nu sunt obligați să justifice cererea de comunicare a informațiilor de interes public.
Ați monitorizat
achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
persoane monitorizează
achizițiile publice
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.