În contextul procesului de integrare europeană, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a alinia legislația în materie de achiziții publice la acquis-ul comunitar, în scopul asigurării coerenței cu legislația europeană. Elaborarea unei noi legi a achizițiilor publice este prevăzută în Programul național de dezvoltare a sistemului de achizițiilor publice pentru 2023 – 2026. Proiectul noii legi al achizițiilor publice, elaborat și publicat de către Ministerul Finanțelor în decembrie 2024, conține o serie de noutăți legislative care să aducă mai multă claritate, previzibilitate și eficiență în procesul de achiziții publice. IDIS „Viitorul” a analiza prevederile proiectului de lege și a formulat o serie de recomandări (42 de recomandări conceptuale și 8 recomandări generale) care, pe de o parte, să asigure transpunerea fidelă a directivei UE, iar pe de altă parte, să reflecte contextul național, necesitățile autorităților publice, dar și riscurile caracteristice procesului de achiziție.
Este important de subliniat că, proiectul a fost discutat public, pe larg, în cadrul mai multor consultări, fiind asigurat un proces participativ cu implicarea tuturor stakeholderilor. Împreună cu Ministerul Finanțelor, IDIS a organizat consultarea proiectului și colectarea recomandărilor formulate de către instituții, autorități contractante, societatea civilă, atât pe Platforma Națională a Achizițiilor Publice, cât și în regiuni, cu participarea autorităților locale.
Printre recomandările formulate menționez: stabilirea regulilor clare de informare a ofertanților; dreptul autorităților de a implica specialiști certificați la orice achiziție conform necesităților; reguli clare de evitare a conflictelor de interese; reducerea ponderii minime a elementului de preț pentru contractele de achiziții publice de lucrări de la 80% la 60%, în scopul de a acorda o pondere mai mare factorilor de evaluare care includ criterii de calitate; reducerea limitei maxime pentru majorarea valorii inițiale a contractului de la 50% la 25% în scopul reducerii riscurilor de abuzuri și fraude în achiziții, și altele. O parte dintre recomandările și argumentele noastre au fost luate în considerare, parțial sau integral, fiind integrate în textul proiectului de lege. Alte recomandări nu au fost luat în considerare sau se vor regăsi în actele cadrului normativ secundar. Rezultatele procesului de consultare publică a proiectului legii noi a achizițiilor publice reiterează faptul că implicarea reală a tuturor actorilor și consultările publice autentice sunt elemente esențiale în procesul decizional și pot îmbunătăți semnificativ o politică publică.