Opt organizații ale societății civile din Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de 200 mii de dolari. Organizațiile au fost selectate pe baza unui proces competitiv în cadrul concursului de granturi lansat de proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, care este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în parteneriat cu Parteneriat pentru Transparență din SUA.
Este vorba de AO „Localinvest”, AO „Prospect”, AO „Media-Guard” (partener: Ziarul de Gardă), AO „LEX XXI”, AO „Centrul Contact Cahul” (partener: „Cahul 2030″), AO „AGER”, AO „Părinți Solidari” și proiectul media „CU SENS”. Propunerile de proiect selectate au fost evaluate în baza unor criterii de evaluare: relevanță, impact, expertiză și eficiența resurselor bugetate, publicate în Ghidul de finanțare a concursului de granturi.
„Ne dorim să monitorizăm îndeaproape achizițiile publice și modul în care sunt utilizați banii publici, să informăm cetățenii despre utilitatea monitorizării achizițiilor publice, dar și să responsabilizăm autoritățile contractante”, a declarat Carolina Ungureanu, coordonatoare proiectului și vice directoarea IDIS „Viitorul”.
Organizațiile câștigătoare vor primi suport financiar între 17 și 25 mii de dolari, asistență și expertiză în procesul de monitorizare a achizițiilor, în următoarele 8-12 luni. Beneficiarii granturilor urmează să implementeze proiecte de monitorizare a achizițiilor desfășurate de autoritățile publice, cum ar fi primăriile și consiliile raionale, întreprinderile cu capital public sau alte entități de stat. Rezultatele monitorizării vor fi reflectate în rapoarte, materiale analitice, investigații jurnalistice, infografice, instruiri și evenimentele publice planificate de organizațiile beneficiare.
„Ne propunem să fim de ajutor autorităților publice ca să fie mai responsabile, să gestioneze corect banii publici și să-și îmbunătățească procedurile de achiziție publică astfel încât cetățeanul să aibă într-un final de câștigat. În acest sens, vom publica cel puțin cinci materiale analitice care vor analiza achizițiile publice din municipiul Bălți, vom face reportaje și vom prezenta procedurile prin infografice pe înțelesul cetățeanului”, a spus Diana Grosu, președinta asociației „LEX XXI” din municipiul Bălți.
La rândul său, Andrei Bargan de la asociația „Prospect” din Cimișlia a adăugat „Banul public trebuie monitorizat, deoarece publicul întreabă cum cheltuie banii primăria sau raionul. Prin intermediul acestui proiect vom putea acumula experiență în monitorizarea achizițiilor publice, vom fi mai preciși, mai aproape de cetățeni și mai echidistanți față de administrația publică locală„.
„Ne place să monitorizăm orice se întâmplă cu banii publici, inclusiv achizițiile publice. În următoarele luni ne dorim să conectăm tinerii, să-i instruim și să-i familiarizăm cu domeniul achizițiile, iar cu autoritățile să avem un dialog și să le spunem deschis că unele lucruri nu merg și că trebuie să le îmbunătățească„, este de părere Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și a asociației MediaGuard.
Iar Alexandru Crigan, președintele asociației „Local invest” a accentuat importanța monitorizării pentru dezvoltarea locală: „Ne dorim să monitorizăm și să supraveghem activitatea instituțiilor publice pentru ca dezvoltarea locală să fie mai complexă și să meargă în direcția corectă”.
Programul de granturi pentru monitorizarea achizițiilor publice își propune să formuleze recomandări în scopul îmbunătățirii nivelului de comunicare cu autoritățile relevante, integritatea achizițiilor publice, eficiența achizițiilor publice, bugetele publice și capacitatea de bună guvernare.
La concursul de granturi au participat 18 organizații ale societății civile din toate regiunile țării, dintre care șase din ele și-au depus dosarul în parteneriat cu alte entități. Din totalul organizațiilor participante, 11 organizații au participat la Programul de training privind monitorizarea achizițiilor publice desfășurat de IDIS „Viitorul” în perioada octombrie – decembrie 2021.