Suspiciuni de părtinire la concursul de achiziție a unui camion pentru evacuarea deșeurilor la Vadul lui Vodă

Publicat pe 7 aug. 2024
Distribuie:
Press release in English:

Regia comunal-locativă Vadul lui Vodă, întreprindere fondată de Consiliul local și responsabilă de salubrizare și amenajarea teritoriului, a ales drept câștigător al concursului de achiziție a unui camion pentru evacuarea deșeurilor, cu valoarea estimată de 1 milion de lei fără TVA, un agent economic creat în aceeași zi în care a fost publicat anunțul despre concurs și din a cărui ofertă lipseau câteva componente obligatorii. Șeful Regiei neagă că ar fi existat vreo înțelegere între această firmă și autoritatea contractantă. După ce licitația a fost contestată de către trei din cei cinci agenți economici participanți, Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC) a anulat decizia de atribuire a contractului, notând că Regia a apreciat părtinitor ofertele. Contractul a fost atribuit altei firme.

La 16 februarie 2024 Primăria Vadul lui Vodă a adoptat o decizie prin care a majorat capitalul social al ÎM „Regia locativ-comunală a orașului Vadul lui Vodă” cu 600 de mii de lei. Această sumă urma să fie adăugată la contribuția de 700 de mii de lei oferită de IP Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în Domeniul Mediului, pentru cumpărarea unui camion de  evacuare a deșeurilor. Valoarea estimată a proiectului sprijinit de Oficiu, numit „Eficientizarea transportării deșeurilor solide în orașul Vadul lui Vodă”, a fost de 1 300 000 de lei.

În baza acestei decizii, Regia a demarat procesul de achiziție și la 11 martie a publicat anunțul privind organizarea licitației. Potrivit caietului de sarcini și specificației tehnice, camionul urma să aibă o capacitate a caroseriei de 10-12 m2, să fie fabricat nu mai devreme de anul 2023, să aibă buncherul de încărcare integral din metal etc. De asemenea, s-a specificat că termenul de garanție trebuie să fie obligatoriu de minim 2 ani, iar perioada de livrare – 30 de zile.

Unul dintre consilierii locali, Eugen Cebotari, a declarat pentru Moldova Curată că anterior, în cadrul Consiliului se discutase despre necesitatea cumpărării unui camion cu o capacitate mai mare, care să poată transporta o cantitate mai mare de deșeuri și, respectiv, să se economisească astfel combustibil și efort:

„Gunoiul este transportat acum cu două mașini care au capacitatea de 8 m2. De aceea se discutase să se cumpere o mașină modernă, cu o capacitate mai mare – ca tomberonul din spate unde se colectează gunoiul și se presează să fie de cel puțin 16-20 m2, ca să poată transporta, la o cursă, volumul a cel puțin două mașini din cele care sunt folosite acum. Adică cele două existente, vechi, de model GAZ, să fie scoase din uz, deoarece consumă mai mult combustibil și piese, și să fie procurată una nouă, care să lucreze la distanță mai mare și să transporte dublu. Dar înțeleg că din nou s-a cumpărat o mașină cu o capacitate mică. Așa, din păcate, nu e rentabil deloc pentru localitate”. 

Șeful Regiei, Fiodor Conoval, confirmă că astfel de discuții într-adevăr au avut loc, dar susține că nici Regia, nici autoritatea publică locală nu ar avea banii necesari ca să cumpere un camion mai mare și mai scump: „Poate că cineva ar fi vrut să cumpărăm o mașină de marca Ford. Dar ea costă trei sau patru milioane de lei. Mașina pe care o cumpărăm costă un milion de lei. Este diferență? La banii pe care îi avem, această mașină ne convine”. 

Din cinci agenți economici participanți, trei au contestat licitația

La concursul de achiziții și-au depus ofertele cinci agenți economici: „Eximotor” SA, „Tehnolider” SRL, „Reliacentre” SRL, „Promo Soluții” SRL și „Ravitan” SRL. Toate, cu excepția „Ravitan” SRL, au propus camioane la un preț mai mic de 1 milion de lei fără TVA. 

Sursa: e-licitatie.md

Citește mai mult accesând link-ul moldovacurată.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.