Achizițiile publice de medicamente: 6 companii împart 97% din bugetul public destinat pentru achizițiile publice din domeniu

Publicat pe 7 aug. 2024
Distribuie:
Press release in English:

În Republica Moldova bugetul alocat pentru achizițiile publice de medicamente și dispozitive medicale este în creștere constantă în ultimii 5 ani. În anul 2023, statul a cumpărat medicamente și dispozitive medicale în sumă de 1,5 miliarde de lei. Piața medicamentului este dependentă ani de-a rândul de doar câțiva importatori mari. 6 companii au câștigat peste 97% din toate contractele încheiate pentru importul și livrarea de medicamente.

În anul 2023 bugetul alocat pentru achizițiile publice de medicamente și dispozitive medicale a ajuns la 1,596,762,000 lei (peste 83 de milioane de Euro). Statul, prin intermediul Centrului de Achiziții Publice Centralizat în Sănătate (CAPCS) a cumpărat anul trecut medicamente pentru instituțiile publice în sumă de peste 700 de milioane de lei, iar dispozitive medicale – în sumă de peste 879 de milioane de lei.

Conform datelor CAPCS, în ultimii 5 ani bugetele alocate pentru medicamente au fluctuat. Deși în creștere, suma destinată medicamentelor este ușor sub nivelul anului 2021, adică 717 milioane de lei. Pentru dispozitivele medicale însă creșterea este constantă, iar din 2019 și până în 2023 bugetul alocat procurării de dispozitive medicale aproape s-a dublat și a ajuns la 879 de milioane de lei în 2023.

Cine ia grosul banilor pentru medicamente

Fără nicio surpriză, Dita Est Farm SRL rămâne compania care a câștigat cele mai multe contracte pentru achizițiile de medicamente – în sumă de 289 de milioane de lei. Pe locul doi, la fel ca în anii precedenți s-a situat Tetis Internațional CO SRL, care a încheiat contracte cu statul în sumă de 117 milioane de lei. Pe locul trei se situează Medeferent Grup SRL care a încheiat contracte pentru importul și livrarea de medicamente în sumă de 53 de milioane de lei. Pe locul patru se situează Distrimed SRL care urma să livreze instituțiilor publice medicamente în sumă de 43 de milioane de lei. Esculap Farm SRL se află în continuare în topul celor 6 companii care câștigă cele mai mari contracte, însă cifra a scăzut considerabil comparativ cu anul 2022 – 16 milioane de lei comparativ cu 60 de milioane de lei, obținute în 2022. În topul celor 6 a intrat în 2023 compania Lismed Farm SRL care urma să importe medicamente în sumă de peste 6 milioane de lei. Restul contractelor, cu sume mult mai mici, au fost împărțite între alte 9 companii.

Și în ceea ce privește dispozitivele medicale, atribuirea contractelor este dezechilibrată – jumătate din contractele atribuite, în sumă de peste 400 de milioane de lei, revin la 6 companii. Restul de 400 de milioane sunt împărțite între alte 74 de firme importatoare. 

În acest an Dita Est Farm SRL nu mai luat cele mai mari contracte, locul întâi i-a fost luat de Intermed SRL care a câștigat licitații în valoare de 109 milioane de lei. Data Control SRL se află pe locul doi, având semnate contracte în sumă de peste 76 de milioane de lei. Oxivit Med SRL a câștigat contracte pentru livrarea de echipamente medicale în sumă de 72 de milioane de lei. Tetis Internațional CO SRL se află printre primele 6 companii cele mai influente și pe piața de dispozitive medicale, având contracte încheiate în sumă de peste 54 de milioane de lei. Dita Est Farm i-au fost atribuite contracte în sumă de peste 46 de milioane de lei, iar GBG MLD SRL a câștigat licitații publice pentru importul și livrarea de echipamente medicale în sumă de 44 de milioane de lei.

În ultimii 10 ani Dita EstFarm este printre importatorii cu cele mai mari contracte cu statul. Tetis Internațional CO SRL, Esculap Farm SRL, Intermed SRL au obținut și ele în ultimii ani contracte consistente din licitații publice.

Potrivit CAPCS, cele mai mari amenințări pentru sistemul de achiziții publice în sănătate rămân piața mică și neatractivă a Republicii Moldova, riscurile mari privind întreruperea lanțurilor de aprovizionare, dependența de anumiți furnizori, riscurile de corupție și nepotismul. 

Citește mai mult accesând link-ul sanatateinfo.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.