Stegulețe roșii identificate în procesul de monitorizare a achizițiilor de la Termoelectrica

Publicat pe 7 aug. 2024
Distribuie:
Press release in English:

S.A. „TERMOELECTRICA” este o entitate contractantă care desfășoară un număr mare de proceduri de achiziție în sistemul MTender, în temeiul Legii 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. Analiza mai multor proceduri de achiziții, în baza informațiilor disponibile în sistemul MTender, scoate în evidență unii indicatori de risc din achizițiile desfășurate de S.A.„Termoelectrica”. Printre aceștia, cei mai frecvenți sunt cerințele din documentația de atribuire care fac referire la standarde rusești expirate, specificațiile restrictive, acceptarea unor documente confirmative a calității irelevante, acceptarea unor oferte neconforme, dar și anularea neargumentată a procedurilor de achiziție. 

Cerința ca bunurile să corespundă unor standarde anulate 

S.A.„Termoelectrica” continuă să utilizeze ca și standarde de referință GOST-urile anulate în RM. În procedura de achiziție de reagenți chimici pentru tratarea apei, nr. ocds-b3wdp1-MD-1701842666292, se face referire la standarde GOST sau echivalent. La verificare pe pagina shop.standard.md, aceste standarde GOST sunt anulate. Deși, de regulă, la cerință se adaugă sintagma „sau echivalentul”, acest lucru nu înseamnă că în toate cazurile există alte standarde naționale sau europene/internaționale echivalente. Astfel, bunurile oferite provin, de regulă, din țări post-sovietice și, mai rar, din țări UE. Pe de altă parte, bunurile care corespund unor standarde UE sau internaționale în vigoare ar putea fi mai scumpe și, deși mai calitative, prețul raportat la standarde sovietice ar putea să nu se încadreze în limitele financiare stabilite de entitatea contractantă. Situația este similară și în procedurile de achiziție a reagenților chimici nr. ocds-b3wdp1-MD-1708352879206 sau de achiziționare a materialelor de filtrare pentru anul 2024, nr. ocds-b3wdp1-MD-1707392059259.

În achiziția de elemente de conducte nr. ocds-b3wdp1-MD-1709013652676, un operator economic și-a manifestat nemulțumirea privind utilizarea standardelor anulate în secțiunea „clarificări”. Entitatea contractantă, prin răspunsul său, nu a oferit de fapt nicio clarificare, ci doar a bifat un răspuns la solicitarea de clarificare. 

Situația este similară și în procedura de achiziție de conducte și elemente de rețele nr. ocds-b3wdp1-MD-1675761998492.  

Solicitarea/admiterea unor certificate de calitate „model”

O cerință pe care o considerăm eronată în documentația de atribuire utilizată de SA„Termoelectrica” ține de certificatele de calitate. În anunțul de participare pentru procedura de achiziție a țevilor de oțel pentru anul 2023 (repetat), nr. ocds-b3wdp1-MD-1676453884151, regăsim cerința „Certificatul de calitate/Certificatul de conformitate/Raport de încercări (sau actul ce confirmă calitatea bunurilor propuse la licitație)”, care indică asupra faptului că entitatea pune semnul egalității între două documente care au rol și valoare diferită. Respectiv, operatorul economic ar avea libertatea de a alege între oricare dintre aceste acte la depunerea ofertelor. S-a conturat o practică de a prezenta certificate de calitate „model” sau certificate aferente unor loturi care au fost livrate în trecut, ca și dovadă a faptului că ofertantul va putea prezenta și pentru alte loturi care ar urma abia să fie produse certificate similare. În procedura de licitație menționată,  „Metalica Zuev” SRL a depus o contestație în legătură cu faptul desemnarea câștigătoare a ofertei depusă de „MIRZAGHITOV & Co” SRL, care a anexat un astfel de certificat pe care era scris cu pixul „ОБРАЗЕЦ” (traducere:model). În acest caz, contestația depusă de „Metalica Zuev” SRL a fost respinsă de ANSC, din considerentul că ofertantul câștigător prezentase și certificate de conformitate pentru bunurile propuse. Cu toate acestea, nu considerăm că este o practică bună a entității contractante de a pune semnul egalității între certificate care nu îndeplinesc în esență același rol.

Se solicită certificate de calitate la depunerea ofertelor, când acestea se eliberează abia la producerea bunurilor ocds-b3wdp1-MD-1676453884151 – în acest caz, ofertantul câștigător a prezentat și certificate de conformitate, pe lângă certificate de calitate, cerința era indicată prin bară în anunțul de participare, prin urmare contestația a fost respinsă. Cu toate acestea, admitem că în alte situații similare, operatorii economici ar putea prezenta doar certificate de calitate pentru loturi anterioare, iar entitatea contractantă ar putea să le accepte, generând riscuri pentru entitatea contractantă. 

Specificații restrictive

O procedură de achiziție a S.A.„Termoelectrica” în care am observat mai multe specificații restrictive se referă la procurarea reagenților chimici necesari pentru stabilizarea și menținerea regimului chimic al apei și aburului la utilajul energetic de presiune medie, nr. ocds-b3wdp1-MD-1708352879206. Prin aceasta, entitatea contractantă și-a propus să achiziționeze 7000 kg de inhibitor al procesului de coroziune pe bază de amine, cu valoarea estimată de 2 milioane lei, fără TVA, conform parametrilor indicați. 

Din pct. 16 al anunțului de participare reiese că entitatea contractantă își rezervă dreptul de a nu achiziționa întreaga cantitate, ci doar în funcție de necesități, în baza unor comenzi prealabile. Totodată, din cantitatea totală, 2000 kg de reagenți vor fi utilizați în procesul de testare la utilajul energetic al Beneficiarului timp de minim 4 săptămâni, după semnarea contractului. Procedura de testare se încheie cu un proces-verbal al controlului calității, executat de laboratorul Serviciului Chimic al cumpărătorului. Dacă prin acest proces-verbal al entității contractante se constată că bunurile livrate  nu sunt asigurate de către Furnizor cu documentele solicitate, nu trec controlul calitativ și cantitativ – analiză chimică în laborator, prin încercări de laborator pentru fiecare partidă produs livrat, atunci produsul este returnat, iar contractul reziliat. Din formulare nu este suficient de clar dacă condițiile menționate sunt cumulative sau este destul ca oricare dintre acestea să fie îndeplinită. 

Citește mai mult accesând link-ul revizia.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.