În 2023 au fost depuse 1012 contestații pe marginea a 760 de proceduri de achiziție publică, fiind înregistrată o scădere față de anii precedenți

Publicat pe 7 aug. 2024
Distribuie:
Press release in English:

În anul 2023, la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) au fost depuse 1012 contestații pe marginea a 760 de proceduri de achiziții publice. Dintre acestea, au fost soluționate 927 de contestații, fiind pronunțate 846 de decizii. Informațiile se conțin în Raportul de performanță al ANSC pentru anul 2023, care a fost prezentat Parlamentului Republicii Moldova, în ședința plenară din 14 mai, 2024, de către directorul general al ANSC, Angela Nani.

În ceea ce privește contestarea deciziilor ANSC în instanțele de judecată, Angela Nani a relatat că în perioada de referință,  în cadrul instanțelor de judecată naționale, au fost depuse 36 de cereri de chemare în judecată, unde ANSC are calitatea de pârât sau parte terță.

Potrivit Angelei Nani, în 2023, nu a fost pronunțată nici o hotărâre definitivă și irevocabilă de anulare a deciziei ANSC. Pe marginea doar a unei cereri de chemare în judecată, pretențiile reclamantului au fost admise parțial de către instanța de fond, fiind anulată o decizie a Agenției. Cu toate acestea, hotărârea instanței de fond, nefiind definitivă și irevocabilă, a fost atacată în instanța superioară.

Angela Nani a mai spus că de la începutul activității instituției, instanțele de judecată în mare parte se aliniază aprecierilor Agenției și că din cele 5179 de decizii adoptate de completele pentru soluționarea contestațiilor, în vigoare sunt 5171 decizii, ceea ce reprezintă 99,8% din numărul total al acestora.

Directorul general al ANSC a mai menționat că unul dintre indicatorii de performanță urmăriți de către instituția pe care o conduce a fost optimizarea termenului de soluționare a contestațiilor.  Astfel, în perioada raportată, 14%, sau 73 de contestații examinate în fond, au fost soluționate într-un termen de până la 18 zile lucrătoare. Termenul mediu de soluționare a contestațiilor în fond  constituie 18,63 zile lucrătoare.

Citește mai mult accesând link-ul ansc.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.