Publicat pe 17 apr. 2024

Opacitate și deficiențe tehnice în procedurile de achiziție publică de laptopuri și imprimante la Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova

Distribuie:
💻 Opacitate și deficiențe tehnice în procedurile de achiziție publică de laptopuri și imprimante la Ministerul Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova 🖨️
Iată principalele concluzii ale autorilor:
1️⃣ Documentațiile de atribuire pentru procedurile de achiziție monitorizate, în special specificațiile tehnice ale acestora, par a fi extrem de înguste și ajustate la anumiți producători & vânzători din Republica Moldova. Menționăm că art. 37, alineatul (6) al Legii 131/2015 interzice, expres, această practică: „Specificațiile tehnice nu vor face referinţă la o anumită marcă comercială sau la un anumit agent economic, la un brevet, o schiţă sau un tip de bunuri, de lucrări şi de servicii, nu vor indica o origine concretă, un producător sau un operator economic concret.”
2️⃣Pe marginea ambelor proceduri de achiziție monitorizae au intervenit cu întrebări de clarificare foarte mulți operatori economici. Acest număr mare de întrebări de clarificare este un steguleț roșu, ce ar putea indica faptul că documentația de atribuire a fost elaborată necalitativ, în grabă etc.
3️⃣ Contestarea documentației de atribuire pe marginea specificațiilor tehnice ale procedurii privind „Achiziționarea de calculatoare portabile (laptopuri)” este un alt steguleț roșu. Cu toate acestea, Ministerul s-a autosesizat și a anulat procedura de achiziție vizată la data de 11 decembrie 2023.
4️⃣ Răspunsurile furnizate de autoritatea contractantă către comentariile operatorilor economici nu au disipat toate îngrijorările legate de corectitudinea și legalitatea procedurilor de achiziții în cauză.
Priviți reportajul video de mai jos pentru a afla mai multe detalii și informații despre aceste aspecte importante din domeniul achizițiilor publice. 👇
Acest reportaj este un produs al proiectului „Monitorizarea și Promovarea Transparenței Achizițiilor Publice în Sectorul Asistenței Sociale din Republica Moldova”, desfășurat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul” în colaborare cu Parteneriatul pentru Transparență (Partnership for Transparency – PTF). Opiniile exprimate și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.