Publicat pe 16 apr. 2024

Contraflux digital: o analiză a achizițiilor de Internet în instituțiile de asistență socială din Republica Moldova

Distribuie:
🔍 Vă invităm să aflați mai multe despre achizițiile serviciilor de acces la internet în cadrul instituțiilor de asistență socială din Nordul Republicii Moldova!
Iată principalele concluzii ale autorilor:
1️⃣ Valoarea contractului corespunde în totalitate cu valoarea estimată a acestei achiziții. Potrivit metodologiei stegulețelor roșii de monitorizare a achizițiilor publice, acest aliniament perfect poate semnala posibile înțelegeri neformale între operatorul economic și autoritatea contractantă.
2️⃣ Documentația de atribuire prevedea clar conectarea tuturor locurilor de muncă la internet, însă au fost efectuate achiziții independente de servicii de internet de către mai multe direcții de asistență socială din țară.
3️⃣ Participarea unui singur operator economic în procesul de licitație reprezintă un alt semnal de avertisment în ceea ce privește transparența și competitivitatea în achizițiile publice. Deși legală, această situație poate ridica întrebări privind existența unor cerințe discriminatorii sau restrictive în documentația de atribuire.
4️⃣ Unele direcții de asistență socială au comunicat că achitarea serviciilor de internet se face numai pentru calculatoarele care au acces la sistemul informațional automatizat.
5️⃣ Deși Ministerul Muncii și Protecției Sociale a precizat că subordonarea structurilor de asistență socială a început din 1 ianuarie 2024, ar fi binevenit un audit al achizițiilor efectuate de către acestea pentru a asigura o gestionare mai eficientă și transparentă a resurselor.
6️⃣ O abordare mai unitară și centralizată în ceea ce privește achizițiile de servicii de internet ar putea contribui la o gestionare mai eficientă și coerentă a resurselor, simplificând administrarea și monitorizarea contractelor.
Priviți reportajul video de mai jos pentru a afla mai multe detalii și informații despre aceste aspecte importante din domeniul achizițiilor publice. 👇
Acest reportaj este un produs al proiectului „Monitorizarea și Promovarea Transparenței Achizițiilor Publice în Sectorul Asistenței Sociale din Republica Moldova”, desfășurat de Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în colaborare cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Opiniile exprimate și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorului și nu reflectă neapărat opinia IDIS „Viitorul” și a donatorului.
Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.