Integritatea achizițiilor publice evaluată cu 30,3 puncte din 100 în raportul OECD

Publicat pe 25 apr. 2024
Distribuie:
Press release in English:

Integritatea achizițiile publice a fost evaluată cu scorul de 30,3 (nivel performanță C- mediu) puncte din 100, conform raportului de referință al celei de-a cincea runde de monitorizare a reformelor anticorupție din Republica Moldova. Raportul cuprinde evaluarea practicilor și reformelor anticorupție în Republicii Moldova în raport cu un set de indicatori, și elemente, în nouă domenii care se concentrează pe politicile anticorupție, prevenirea corupției și aplicarea legii. Raportul evaluează eforturile Republicii Moldova de a dezvolta instituții anticorupție, măsurile de detectare, investigare și urmărire penală a cazurilor de corupție și identifică direcții de îmbunătățire a situației.

Nivelul de performanță al integrității achizițiilor publice a fost stabilit în baza a patru indicatori (a câte 25 de puncte pentru fiecare indicator): sistem cuprinzător de achiziții publice, care a obținut un scor de 6 puncte din 25; sistem competitiv de achiziții publice a fost evaluat cu 14 puncte din 25; sancționarea încălcărilor – 7 puncte din 25; și transparența achizițiilor publice – 4 puncte din 25.

Potrivit raportului, Republica Moldova a implementat diverse măsuri de combatere a corupției în achizițiile publice. Cu toate acestea, există lacune în ceea ce privește aplicarea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor privind conflictele de interese. La fel, se spune că prevederile privind excluderea obligatorie de la achizițiile publice a persoanelor fizice și juridice condamnate pentru corupție nu sunt aplicate în practică.

De asemenea, este menționat că platforma națională de achiziții electronice MTender, nu acoperă toate metodele de achiziție disponibile conform legii, în timp ce publicarea centralizată a datelor actualizate privind achizițiile rămâne o provocare și majoritatea informațiilor nu sunt publicate într-un format deschis care să poată fi citit automat (machine readable)

Organizațiile societății civile din Republica Moldova, participante la elaborarea raportului, au exprimat o serie de preocupări cu privire la riscurile legate de corupție în sistemul moldovenesc de achiziții publice. Preocupările se concentrează pe acoperirea incompletă a metodelor de achiziție în Mtender; reglementări limitate și lipsa unui control eficient a achizițiilor de utilități, reglementate de legea cu privire la achizițiile de utilități, în întreprinderile de stat, în special de întreprinderile municipale; planificarea defectuoasă cu publicări întârziate și modificări frecvente; utilizarea specificațiilor vizate și a cerințelor care trebuie îndeplinite de către un singur participant specific, sub umbrela proceselor competitive; utilizarea cerințelor incomplete și a criteriilor de evaluare ambigue; utilizarea unui timp foarte scurt pentru pregătirea propunerilor; nerespectarea calificării participanților; lipsa transparenței și a controlului insuficient asupra implementării contractului, cu creșteri frecvente ale prețurilor contractuale; lipsa publicării la timp a informațiilor de excludere.

Autor: Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.