Provocările jurnaliștilor și activiștilor în documentarea articolelor despre achizițiile publice, discutate cu autoritățile

Publicat pe 20 ian. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Jurnaliștii de investigație au discutat provocările în documentarea articolelor despre achizițiile publice, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Media-Guard la care au participat și reprezentanții instituțiilor responsabile. Lipsa informațiilor despre achizițiile efectuate de către întreprinderile de stat, dar și lipsa informației complexe privind finalitatea tenderelor au fost printre principalele subiecte discutate. În cadrul evenimentului au fost, de asemenea, prezentate rezultatele proiectului „Consolidarea capacității de monitorizare a achizițiilor publice pentru jurnaliști și activiști”, desfășurat de Asociația Media-Guard.

În cadrul unei conferințe organizate la 19 ianuarie, la care au participat Victor Spînu, deputat, Comisia de control al finanțelor publice, Sergiu Căinăreanu, șeful Direcției Achiziții Publice din Ministerul Finanțelor, Natalia Postolache de la Agenția Achiziții Publice, Mihai Furnica de la Agenția de Guvernare Electronică, precum și mai mulți jurnaliști de investigație de la Ziarul de Gardă, activiști civici și studenți, reporterii au reclamat lipsa de transparență în domeniul achizițiilor desfășurate de întreprinderile cu capital majoritar de stat, dar și posibilitățile reduse de monitorizare a executării contractelor de achiziție.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele proiectului „Consolidarea capacității de monitorizare a achizițiilor publice pentru jurnaliști și activiști”, desfășurat de Asociația Media-Guard pe parcursul a opt luni, timp în care am publicat trei investigații jurnalistice, care pot fi citite aiciaici și aici, am organizat două sesiuni de comunicare cu participarea autorităților competente în domeniul accesului la informația de interes public, am organizat o tabără de vară în cadrul căreia, experți în achiziții, transparență, acces la informație, dar și jurnaliști au instruit 15 tineri în domeniul achizițiilor publice.

Tinerii au învățat cum sunt organizate achizițiile publice, ce informații pot găsi pe portalurile tender.gov.md, mtender.gov.md și ansc.md și care este cadrul legal al sistemului de achiziții publice, cum să identifice teme în sistemul de achiziții care i-ar afecta pe cei mai vulnerabili, cum să documenteze averile funcționarilor, care sunt baze de date utile pentru a verifica ipoteza unor tendere cu probleme, care sunt riscurile de corupție în achizițiile publice, cum să formuleze solicitările de informație ca să obţină dosare privind achiziţiile publice, ce este clientelismul politic și ce efecte are și cum pot monitoriza problemele de interes la nivel local.

Ulterior, jurnaliștii le-au asigurat participanților mentorat timp de câteva luni, iar tinerii au organizat sesiuni de comunicare despre monitorizarea achizițiilor publice în comunitățile lor – la universitate, la liceu sau în Centrele de tineret, sau au documentat și redactat articole jurnalistice despre achizițiile publice problematice. Printre articolele documentate se numără unul despre licitația cu un singur participant, câștigată de firma la care fiul primarului din Hâncești este asociat. Un alt articol se referă la firma fondată de un deputat PAS, care a încasat milioane de lei pentru reparația unui drum. O participantă a analizat lista de interdicție a operatorilor economici și a descoperit că unele companii introduse în acea listă câștigă în continuare concursuri de achiziție. De asemenea, ea a analizat ce achiziționează instituțiile publice pe timp de criză și a scris despre firmele unui consilier raional de la Călărași, „abonate” la bugetul public. Toate aceste articole pot fi citite aici.

Evenimentul a fost găzduit de Centrul de producții și tehnologii pentru Film, Media, Gaming și New Media din cadrul USM, Mediacor.

Acest material este produs în cadrul proiectului „Consolidarea capacității de monitorizare a achizițiilor publice pentru jurnaliști și activiști”, desfășurat de Asociația Obștească „Media-Guard”, în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în partenerial cu Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

Sursa: mediaguard.ngo
Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.