Asociația „Părinți Solidari” a prezentat rezultatele evaluării transparenței financiare a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

Publicat pe 11 ian. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Bugetele instituțiilor publice ar trebui să fie un subiect de interes pentru toți cetățenii care plătesc impozite și contribuții la stat. Chiar și așa, bugetul unei instituții de stat este încă perceput abstract, asta deși este un bun public comun despre care contribuabilii au dreptul să cunoască cum este gestionat. Din păcate, nici instituțiile de stat nu sunt prea transparente privind achizițiile publice și bugetul acestora. Acest lucru a fost semnalat și de către A.O. „Părinți Solidari”, care a luat în vizor Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și instituțiile subordonate acestuia, în cadrul proiectului „Sporirea transparenței și eficienței achizițiilor publice realizate de MEC”.

Acesta este implementat de către A.O. „Părinţi Solidari” în perioada aprilie 2022 – februarie 2023 cu suportul financiar al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” şi al Parteneriat pentru Transparenţă (PTF) din SUA, în cadrul proiectului „Consolidarea integrităţii în achiziţiile publice”.

„ANALIZĂM CONSTANT MODUL ÎN CARE SUNT CHELTUIȚI BANII PUBLICI ÎN SISTEMUL EDUCAȚIONAL”


În cadrul unei interviu, reprezentanţii „Părinţi Solidari” au oferit detalii despre proiect, scopul acestuia, acţiunile întreprinse, dar şi rezultatele deja vizibile privind procesul de transparentizare a MEC. Demararea proiectului a fost determinată de multiplele încălcări care persistă de ani buni la capitolul transparenţa bugetară, dar şi în procesul de realizare a achiziţiilor publice ale MEC, susţine A.O. „Părinţi Solidari”, care se califică drept o organizaţie care apără interesele copiilor, în special dreptul la educaţie de calitate.

„Urmărim şi analizăm constant modul în care sunt cheltuiţi banii publici în sistemul educaţional. În cadrul monitorizării am observat o listă substanţială de încălcări şi neajunsuri la capitolul transparenţă bugetară şi achiziţii publice. Deoarece lucrurile nu se schimbau spre bine, am decis să ne axăm o perioadă mai în delungată pe analiza şi sistematizarea problemelor depistate”, a declarat Ala Revenco, directoarea executivă a A.O. „Părinţi Solidari”.

Întrebaţi de ce tema achiziţiilor publice ar trebui să fie importantă pentru societate, A.O. „Părinţi Solidari” subliniază faptul că sursele financiare din care sunt realizate acestea reprezintă bani publici, deci bani ai tuturor oamenilor care achită taxe şi contribuţii la stat. Din păcate, în societate se atestă un nivel scăzut de interes pentru banii publici. Astfel, se creează un mediu favorabil pentru corupţie şi utilizarea ineficientă a banilor publici.

„Bugetul public, care este format din aceste contribuţii ale cetăţenilor, este deseori tratat şi văzut ca ceva abstract care aparţine doar instituţiei ce îl gestionează, nu ca un bun public al întregii societăţi. Drept consecinţă, în procesul de gestionare a acestora apare tentaţia ca aceşti bani să fie utilizaţi în interese personale. Din cauza procesului destul de complex a derulării unei achiziţii publice, provenienţa şi utilizarea resurselor financiare în cadrul acestei proceduri nu este prea bine înţeleasă nici de majoritatea cetăţenilor, nici de unii funcţionari responsabili de achiziţii”, adăugă Vera Acostandei, coordonatoare de proiect la A.O. „Părinţi Solidari”.

Pentru a-şi atinge obiectivul, asociaţia şi-a propus să acţioneze în trei direcţii. „Monitorizăm achiziţiile şi transparenţa financiară a Ministerului, informăm societatea despre domeniul respectiv, dar o şi implicăm în acest proces. Totodată, realizăm o campanie de advocacy pentru a îmbunătăţi transparenţa bugetară şi procesul de achiziţii publice ale MEC”, a menţionat Vera Acostandei.

Mai multe acţiuni au fost deja întreprinse pentru a informa societatea privind achiziţiile publice din cadrul MEC. Asociaţia menţionează câteva infografice, un ghid video despre accesarea informaţiilor privind achiziţiile realizate de MEC, în proces de realizare, precum şi alte câteva articole privind monitorizarea acestora. Totodată, Asociaţia a realizat o emisiune live alături de părinţi, experţi şi reprezentanţi ai MEC. „Am abordat mai multe subiecte, printre care achiziţionarea manualelor şcolare, principalele categorii de cheltuieli ale MEC, procedurile de achiziţie transparente şi mai puţin transparente”, susţine A. Revenco.

Întrebată despre principalele lacune identificate în procesul de analiză al transparenţei achiziţiilor publice realizate de MEC, A.O. „Părinţi Solidari” enumeră lipsa de pe site-ul Ministerulului Educaţiei şi Cercetării a planurilor de achiziţii, anularea a trei proceduri de achiziţii de manuale din totalul a cinci lansate în ultimii patru ani, dar şi favorizarea anumitor agenţi economici în cadrul procedurilor de achiziţii. Totodată, se menţionează că şi Curtea de Conturi a identificat mai multe încălcări admise de MEC la procurarea diverselor bunuri şi servicii.

ÎNCOTRO SUNT ORIENTATE PRINCIPALELE CHELTUIELI ALE MINISTERULUI EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII?

Potrivit asociaţiei, principalele cheltuieli ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării în anul 2022 sunt orientate spre achiziţionarea serviciilor educaţionale (realizarea planului de pregătire a cadrelor de specialitate), a manualelor şcolare şi realizarea lucrărilor de reconstrucţie şi modernizare a centrelor de excelenţă. Pentru părinţi, achiziţiile de interes major ar trebui să fie cele de achiziţionare de manuale, pentru că abaterile admise în cadrul efectuării acestora duc la procurarea bunurilor şi serviciilor neconforme sau de proastă calitate, respectiv, afectează în mod direct atât elevii cât şi părinţii acestora, susţine A.O. „Părinţi Solidari”. În contextul acestor realităţi, asociaţia susţine că este nevoie de un efort comun al societăţii pentru a îmbunătăţi lucrurile.

„Dacă vorbim de implicare, datorită Legii privind accesul la informaţie oricine are dreptul de a avea acces la informaţiile de interes public, iar achiziţiile se încadrează în această categorie. Respectiv, orice persoană interesată poate monitoriza cum sunt cheltuiţi banii publici, inclusiv poate monitoriza şi analiza achiziţiile publice ale oricărei autorităţi – fie minister, fie instituţie de învăţământ din localitate. Termenul maxim în care autoritatea este obligată să răspundă la o solicitare de informaţie este de 15 zile lucrătoare sau trei săptămâni calendaristice”, informează A.O. „Părinţi Solidari.

NOTA 6 DIN 10

La final, întrebaţi cât de transparent este Ministerul Educaţiei şi Cercetării în privinţa repartizării şi transparenţei administrării resurselor financiare, dar şi a informării, pe o scară de 1 la 10, A.O. „Părinţi Solidari” a oferit un calificativ de şase puncte. Asociaţia a argumentat şi de ce: „Suntem exigenţi în privinţa notei? Da! şi avem şi argumente: „În ultimii ani MEC a beneficiat de un suport impresionat al partenerilor de dezvoltare, inclusiv şi sub aspectul dotării tehnice şi al digitalizării. Acest fapt ar trebui să-şi pună amprenta şi asupra calităţii informaţiilor publicate. Ministerul Educaţiei şi Cercetării are suficient personal şi chiar direcţii responsabile de asigurarea transparenţei şi a realizării corecte şi eficiente al bugetului alocat. În prezent, informaţia publicată pe pagina web a Ministerului Educaţiei şi Cercetării nu este tocmai prietenoasă pentru cetăţenii care caută anumite răspunsuri şi pe care speră să le găsească accesând site-ul MEC. Încă nu sunt disponibile informaţii importante precum cea despre bugetul planificat al Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Unele informaţii sunt incomplete, iar altele publicate la compartimente necorespunzătoare”, susţine asociaţia.

CUM ASIGURĂM DURABILITATEA PROIECTULUI?

„Acest proiect se vrea a fi un catalizator de schimbări pozitive în domeniul procedurilor de achiziţii publice. Realizat cu succes şi cu acordul tuturor părţilor implicate, el va oferi un şir de avantaje, atât beneficiarilor direcţi, cât şi indirecţi: Ministerul Educaţiei şi Cercetării îşi va spori credibilitatea în faţa publicului larg prin deschiderea către colaborare cu societatea civilă şi acceptarea sugestiilor pozitive. Ulterior, va fi îmbunătăţit accesul la informaţia publică oferită de instituţia sus-menţionată. Prin sensibilizarea atenţiei publice vis-a-vis de monitorizarea achiziţiilor pulice (prin implicarea părinţilor în scrierea articolelor), vom avea părinţi informaţi, interesaţi şi activi în domeniul achiziţiilor publice la nivel de instituţii publice de învăţământ. Ei vor avea capacitatea de a monitoriza procedurile de achiziţii publice, respectiv, vor contribui colectiv la transparenţa acestora. De aceea invităm cât mai multe persoane interesate să ne fie alături şi să se implice în acest proces complex, dar şi foarte interesant, menţionează A.O. „Părinţi Solidari.

Sursa: diez.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.