„Valoare pentru bani” – obiectivul Programului Național de Dezvoltare a Sistemului de Achiziții Publice

Publicat pe 18 ian. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Dezvoltarea unui sistem performant de achiziții publice capabil să furnizeze „valoare pentru bani” în utilizarea fondurilor publice este obiectivul general al elaborării Programului național în domeniu pentru anii 2023-2026, conceptul documentului fiind înaintat pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor.

Scopul elaborării Programului național de dezvoltare al sistemului de achiziții publice pentru 2023 – 2026 este de a stabili liniile de acțiune în vederea dezvoltării unui sistem performant de achiziții publice capabil să furnizeze „valoare pentru bani” în utilizarea fondurilor publice. Programul urmează să asigure o abordare sistemică bazată pe un cadrul logic de intervenție bine definit în dezvoltarea sistemului de achizițiipublice. În special, documentul se axează pe dezvoltarea unor elemente ale sistemului, recomandate și de Consiliul OCDE pentru achizițiile publice. Astfel, accentul va fi pus pe maximizarea eficienței sistemului de achiziții publice; asigurarea transparenței la toate etapele ciclului de achiziții publice; dezvoltarea și consolidarea capacităților personalului responsabil de achizițiile publice; asigurarea performanței la toate etapele ciclului de achiziții publice. Realizarea acstor obiective va asigura sporirea eficienței sistemului de achiziții publice, asigurarea transparenței la toate etapele ciclului de achiziții, dezvoltarea și consolidarea ca pacităților personalului responsabil în domeniu și asigurarea performanței la toate etapele.

Achizițiile publice reprezintă o cotă parte semnificativă din PIB și din cheltuielile publice a oricărei țări, inclusiv a Republicii Moldova. Conform datelor Agenției Achizițiilor Publice, în anul 2022, valoarea achizițiilor publice a atins o cifră record de 13,6 miliarde de lei, având o ponderea în PIB de 4,47% (date accesibile pentru primele 9 luni ale anului). Totodată, aceste date reflectă doar achizițiile guverate de Legea nr. 131/2015 care sunt realizate prin sistemul MTender. Adițional, autoritățile publice procură bunuri, servicii și lucrări prin contracte de valoare mică care nu sunt desfășurate electronic (și nu sunt incluse în statistica oficială privind achizițiile), valoarea cărora se estimează la circa 9 miliarde de lei, conform Curții de Conturi. În baza acestor date și estimări, ponderea achizițiilor publice în PIB reprezintă circa 9-10%, ceea ce este comparabil cu ponderile achizițiilor publice în multe țări din UE. Astfel, prin volumul lor, achizițiile publice sunt importante pentru rezolvarea multor provocări legate de politicile publice (e.g. creșterea economică și crearea locurilor de muncă, modernizarea administrației publice).

Procesul de cooperare pentru elaborarea și aprobarea Programului va fi asigurat într-o manieră participativă, cu implicarea părților interesate la nivel de ministere, alte autorități publice, precum și societatea civilă. Ministerul Finanțelor va iniția consultarea publică a conceptului Programului în scopul informării și recepționării recomandărilor tuturor părților interesate și ulterior va crea grupul de lucru responsabil de elaborarea proiectului Programului.

Sursa: www.particip.gov.md

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.