Opinia Comisiei Europene: Republica Moldova „la nivel începător” în domeniul achizițiilor publice

Publicat pe 27 ian. 2023
Distribuie:
Press release in English:

Conform Raportului analitic al Comisiei Europene privind alinierea Republicii Moldova la acquis-ul comunicar, publicat pe data de 2 februarie curent, Republica Moldova se află la un nivel începător în 12 domenii, printre care și cel al achizițiilor publice.

Raportul evaluează situaţia şi progresul înregistrat de către ţara noastră pe 33 de domenii, printre care şi cel al achiziţiilor publice. Raportul, care prezintă opinia Comisiei Europene pe marginea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, completează prima parte a Opiniei Comisiei din 17 iunie 2022 care a evaluat criteriul politici şi cel economic.

Conform Raportului analitic, ţara noastră se află la un nivel începător în 12 domenii: achiziţii publice; controlul financiar; libera circulaţie a muncitorilor; dreptul societăţilor comerciale, servicii financiare; impozitarea; politica socială şi ocuparea forţei de muncă; mediul şi schimbările climatice; agricultura şi dezvoltarea rurală; pescuitul; politica regională şi coordonarea instrumentelor structurale; dispoziţii financiare şi bugetare. Raportul reflectă situaţia existentă în iunie 2022, iar progresele care au fost înregistrate ulterior vor fi reflectate în raportul privind politica de extindere a Uniunii Europene, care va fi publicat în toamna anului 2023.

Constatăm că Guvernul are înregistrate o serie de restanţe în privinţa mai multor acţiuni necesare pentru îmbunătăţirea sectorului achiziţiilor publice, care au fost planificate în Planul de acţiuni al Guvernului pentru anii 2021 – 2022 şi anume:

  1. Elaborarea şi implementarea mecanismului de certificare a specialiştilor din domeniul achiziţiilor publice, în vederea instruirii, evaluării şi calificării a cel puţin 100 de specialişti.
  2. Elaborarea şi aprobarea Programului Național de dezvoltare a sistemului de achiziţii publice.
  3. Dezvoltarea integrală a Sistemului electronic de achiziţii publice MTender.
  4. Dezvoltarea cadrului normativ în domeniul achiziţiilor publice în scopul asigurării implementării Legii nr. 131/2015 privind achiziţiile publice şi a Legii nr.74/2020 privind achiziţiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor şi serviciilor poştale în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului de Asociere RM-UE şi Acordului Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind achiziţiile publice (GPA).

Autor: Diana Enachi, coordonatoare monitorizare achiziții publice, IDIS „Viitorul”

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.