Hady Fink: Rolul societății civile în combaterea corupției în achizițiile publice

Publicat pe 18 aug. 2022
Distribuie:
Press release in English:

Achizițiile publice reprezintă instrumentul prin care guvernele își cheltuie banii. Sumele mari de investiții care fac legătura dintre interesele publice și private fac din sistemul de achiziții publice un teren propice pentru corupție în întreaga lume, iar Moldova nu face excepție. În teorie, guvernele au atribuția de a cheltui banii din bugetul public într-un mod eficient, în interesul cetățenilor. În practică, totuși, cetățenii beneficiază de serviciile și lucrările achiziționate, indiferent de calitatea, eficiența și corectitudinea procesului. Procedurile complexe și lungi, lipsa informațiilor disponibile și interesele puternice reprezintă o provocare pentru cetățeni ca să se implice activ fără a fi necesar neapărat un mandat.

În cadrul Parteneriat pentru Transparență (PTF), considerăm că societatea civilă reprezintă un actor-cheie în lupta împotriva ineficienței și corupției în achizițiile publice. Și ne străduim să sprijinim OSC-urile din întreaga lume să își asume efectiv un rol activ în trei moduri:

  1. Prevenire: cetățenii vigilenți și interesați, organizațiile societății civile (OSC) și instituțiile media care pun întrebări și solicită informații sunt o mursă naturală de presiune ascendentă pentru mai multă integritate și transparență.
  2. Identificare: monitorizarea achizițiilor publice, precum și implementarea și furnizarea rezultatelor de către OSC și jurnaliștii de investigație ajută la identificarea neregulilor, contribuind în mod eficient la tragerea la răspundere a celor responsabili.
  3. Îmbunătățirea sistemului: o societate civilă organizată poate face auzită vocea cetățenilor și a celor implicași și poate cere schimbări pentru sisteme de achiziții mai transparente (de exemplu, achiziții electronice, drepturi la informație, dreptul de a solicita anumite acțiuni din partea instituțiilor de supraveghere și control etc.) și aplicarea eficientă a sancțiunilor împotriva autorilor cazurilor de corupție.

Iar în Republica Moldova, tocmai începem al treilea an al unui proiect cu o durată de cinci ani pentru a susține societatea civilă în promovarea acestor aspecte. Împreună cu partenerul nostru național, IDIS „Viitorul”, în 2021, treizeci și cinci de jurnaliști, reprezentanți ai organizațiilor societății civile, dar și operatori economici și-au consolidat capacitățile în monitorizarea achizițiilor publice participând la un program complex de instruire. Iar din aprilie 2022, lucrăm cu opt organizații din Republica Moldova (este vorba de AO „Localinvest”, AO „Prospect”, AO „Media Guard” (partener: Ziarul de Gardă), AO „LEX XXI”, AO „Centrul Contact Cahul” (partener: „Cahul 2030”), AO „AGER”, AO „Părinți Solidari” și proiectul media „CU SENS”), susținându-le eforturile de monitorizare atât financiar, cât și prin consultanță de specialitate. Anul viitor vor mai fi incluse suplimentar până la patru organizații ale societății civile.

Începând cu 2023, vom lucra pentru a consolida capacitățile celor care se angajează în achizițiile publice în Moldova prin diferite măsuri, cum ar fi o platformă digitală pentru a facilita comunicarea și interacțiunea între entitățile implicate în monitorizarea achizițiilor publice, construirea unei coaliții de monitori și lansarea unei inițiativă cu mai multe părți interesate pentru a facilita formularea de recomandări politice, legale, de reglementare și procedurale pentru îmbunătățirea sistemului național de achiziții publice.

Avem speranța că la finalul proiectului nostru, în iunie 2025, aceste activități vor fi contribuit la consolidarea societății civile din Republica Moldova pentru a-și îndeplini în mod eficient rolul în lupta împotriva corupției în achizițiile publice.

Hady Fink, director de proiect, Parteneriat pentru Transparență (PTF)

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.