Află cum este calculat salariul muncitorilor-constructori în cadrul achizițiilor publice de lucrări

Publicat pe 25 ian. 2022
Distribuie:
Press release in English:

Salariul mediu pentru angajații din domeniul construcțiilor a fost majorat. Așadar, începând cu 5 ianuarie curent, salariul mediu pentru angajații din domeniul construcțiilor va fi de 14 359 de lei, cu 3 402 lei mai mult, față de anul 2021. Iar cel minimum a fost stabilit în mărime de 5000 de lei, indiferent de apartenența la patronat și/sau sindicat. Anterior, acesta a constituit 3 815 lei.

În acest sens, la 24 noiembrie 2021 a fost aprobat Amendamentul Codului Practici în Construcții „Economia construcțiilor. Instrucțiuni pentru determinarea cheltuielilor de deviz la salarizarea în construcții”. Documentul este completat cu o anexă informativă privind modul de calcul al salariului mediu pe oră al muncitorilor-constructori pentru determinarea valorii estimative de deviza autorității contractante și prețurilor contractuale ale obiectivelor de construcții prin procedura achizițiilor publice de lucrări. Prezenta anexă stabilește modul de calcul al salariului mediu pe oră al muncitorilor-constructori pentru achiziționarea lucrărilor de proiectare și construcții-montaj de orice categorie, instalațiilor aferente acestora, precum și a lucrărilor de intervenție în timp la construcțiile existente (modernizări, restaurări, modificări, transformări, consolidări, extinderi și reparații capitale) pentru necesitățile uneia sau câtorva autorități contractante, indiferent de sursa de finanțare a investițiilor.

Astfel, la elaborarea documentației de proiect și deviz, pentru licitații (tendere), la comanda investitorului (beneficiarului) în devizele investitorului, cheltuielile pentru salarizare se recomandă să se determine în baza cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, stabilit de Guvern.

Prin urmare, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 922 din 22.12.2020, salariul mediu tarifar pe oră al muncitorilor-constructori pe ramură (pentru categoria 3-5) constituie 41,17 lei/ora [(35,90 + 40,86 +46,73) : 3)]. Însă, luând în considerare sporurile, suplimentele, adaosurile, plățile de stimulare și îndemnizațiile la salariul tarifar (57,5% sau coeficientul 1,575), salariul mediu pe oră al muncitorilor-constructori pe ramură constituie 64,84 lei per oră (41,17×1,575).

Conform datelor Biroului Național de Statistică, pentru trimestrul II – 2021, câștigul salarial mediu lunar nominal brut în domeniul construcțiilor a constituit 7 880 lei, de unde rezultă salariul mediu pe oră în valoare de 46,63 lei pe oră (7880 lei : 169 ore).

La întocmirea devizelor-ofertă pentru achizițiile publice de lucrări, finanțate din bugetul de stat, la stabilirea salariului mediu al muncitorilor, fertanții vor ține cont de sporuri, suplimente, adaosuri, plăți de stimulare și indemnizații, dacă acestea sunt stipulate în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, cu respectarea metodologiei de elaborare a documentației de deviz, conform cerințelor Codului Practic în Construcții și prevederilor Instrucțiunii pentru determinarea cheltuielilor de deviz la salarizarea în construcții, dar nu mai mic decât salariul mediu, fixat și publicat trimestrial de către Biroul Național de Statistică.

Autor: Vadim Țurcan, expert în achiziții publice

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.