IDIS „Viitorul” va organiza un program amplu de consolidare a capacităților în domeniul monitorizării achizițiilor publice

Publicat pe 10 sept. 2021
Distribuie:
Press release in English:

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Parteneriat pentru Transparență (PTF) va desfășura în curând un nou program de consolidare a capacităților în domeniul monitorizării achizițiilor publice. Programul de instruire face parte din proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice” implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în parteneriat cu Parteneriat pentru Transparență (PTF).

Programul presupune 12 module de instruire for mate din 24 sesiuni, care se vor desfășura între 7 octombrie 2021 și 17 decembrie 2021. Programul constituie o oportunitate excelentă de a dobândi noi abilități și cunoștințe, de a identifica parteneri care vă împărtășesc viziunile și de a învăța din alte experiențe. În programul de formare vor fi implicați experți naționali și internaționali cu o vastă experiență în domeniul achizițiilor publice.

OBIECTIVELE PROGRAMULUI sunt următoarele:

  1. Consolidarea suficientă a capacităților organizațiilor societății civile (OSC) și a jurnaliștilor din Republica Moldova în scopul desfășurării unei activități eficiente de monitorizare a proceselor de achiziții publice.
  2. Instruirea OSC-urilor și jurnaliștilor moldoveni cu privire la modalitățile adecvate de monitorizare a proceselor de achiziții prin utilizarea sistemului de achiziții electronice.
  3. Asigurarea atenției și acțiunii autorităților contractante, operatorilor economici, agențiilor de supraveghere și de aplicare a legii (inclusiv Centrul Național Anticorupție), în raport cu constatările și recomandările rezultate din activitatea credibilă și profesionistă de monitorizare întreprinsă de OSC-uri/jurnaliști.

    Care sunt SUBIECTELE MODULELOR?
    • Introducere în importanța și principiile monitorizării achizițiilor publice.
    • Cadrul juridic și instituțional în achizițiile publice.
    • Procesul de achiziții publice (etapa pre licitație și etapa licitației, etapa post-licitație și contractul de achiziții publice).
    • Sistemul de remediere: cadrul legal și contestațiile.
    • Transparența achizițiilor publice. Accesul la informații și protecția datelor cu caracter personal.
    • Conflictul de interese și corupția în achizițiile publice.
    • Concurență și acorduri anticoncurențiale în domeniul achizițiilor publice.
    • Instrumente de monitorizare a achizițiilor publice („stegulețile roșii”) și alte instrumente.
    • Acțiuni post-monitorizare: „advocacy” și sesizarea autorităților responsabile.
    • Angajarea în monitorizarea eficientă a achizițiilor și dezvoltarea unei strategii de monitorizare durabilă.

La finalizarea programului, beneficiarii săi vor primi certificate de participare. Participanții la programul de instruire (organizații/instituții înregistrate) vor avea ulterior posibilitatea de a aplica la un program de subgrantare care va fi desfășurat în cadrul aceluiași proiect în scopul sprijinirii participanților în sensul desfășurării activității de monitorizare a achizițiilor publice.

Sursa: viitorul.org

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.