IDIS „Viitorul” și AGER: Propuneri pentru Regulamentul privind certificarea în domeniul achizițiilor publice

Publicat pe 26 mart. 2021
Distribuie:
Press release in English:

Aprobarea fără consultări publice de către Agenția Achiziții Publice a Ordinului privind aprobarea Regulamentului privind certificarea în domeniul achizițiilor publice din 31.12.2020, a fost condamnată de 18 organizații ale societății civile printr-un Apel public. Ca rezultat, la începutul lunii martie 2021, Agenția Achiziții Publice a publicat pentru consultări publice Proiectul de Ordin cu privire la aprobarea Regulamentului privind certificarea în domeniul achizițiilor publice.

Agenția Achiziții Publice are, conform legii achizițiilor publice nr 131/2015 (art. 10, lit. e)), atribuția de a elabora, dezvolta și pune în aplicare mecanisme de certificare a persoanelor din cadrul autorităților contractante și furnizorilor de servicii de achiziții, responsabile de organizarea, desfășurarea procedurilor de achiziție publică și atribuirea contractelor de achiziții publice. Așadar, elaborarea proiectului Regulamentului privind certificarea în domeniul achizițiilor publice este binevenită, însă mecanismul prevăzut de acesta are unele deficiențe și neclarități care necesită a fi
discutate cu toți actorii din sector și remediate.

IDIS „Viitorul” în comun cu AGER a elaborat o serie de recomandări, atât cu referire la mecanismul de certificare propus de Agenție, cât și pentru îmbunătățirea regulamentului. Cele mai importante propuneri la regulament se referă la:

CERINȚA DISCRIMINATORIE ÎN RAPORT CU CANDIDAȚII LA PROGRAMUL DE CERTIFICARE, CARE POATE FI DOAR ANGAJAT AL UNEI AUTORITĂȚI CONTRACTANTE, POTRIVIT PROIECTULUI DE REGULAMENT.

Nu este clar raționamentul care stă la baza acestei prevederi, și anume oferirea dreptului de a candida pentru certificare doar persoanelor angajate în cadrul autorităților contractante. Astfel este limitat dreptul altor persoane care dețin cunoștințe și experiență în achizițiile publice de a obține certificatul de calificare profesională în domeniul achizițiilor publice. Or, există specialiști în achiziții publice care activează în cadrul operatorilor economici, în cadrul organizațiilor societății civile, care dețin o experiență în domeniu ca urmare a desfășurării activităților de instruire, monitorizare și oferire serviciilor de consultanță în domeniul achizițiilor. Legea nr 131/2015 prevede activitatea furnizorului de servicii de achiziție care poate fi reprezentat de orice persoană fizică sau juridică de drept public sau privat care oferă pe piață activități de achiziție auxiliare. Așadar, IDIS „Viitorul” și AGER propun acordarea dreptului specialiștilor în achiziții publice nu doar angajați în cadrul autorităților contractante, dar și în cadrul operatorilor privați, organizațiilor societății civile sau liber profesioniștii.

DIVIZAREA PROGRAMULUI DE STUDIU ÎN DOUĂ NIVELE, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE UN SPECIALIST ÎN ACHIZIȚII PUBLICE ÎNDEPLINEȘTE ACELEAȘI ATRIBUȚII, INDIFERENT DE ENTITATEA ÎN CARE ACTIVEAZĂ.

IDIS „Viitorul” și AGER consideră oportună implementarea unui singur nivel de certificare pentru persoanele care dețin cunoștințe aprofundate și pot demonstra experiență în domeniul achizițiilor publice, atât în cadrul autorităților contractante, a operatorilor economici, în organizațiile societății civile, cât și furnizorii de servicii de achiziție, liber profesioniștii.

INCLUDEREA UNUI MEMBRU DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE ÎN CADRUL COMISIEI.

Astfel s-ar asigura un nivel mai înalt de transparență, dar și o implicare mai largă a societății civile în procesul de monitorizare a calității instruirilor efectuate. Membrul din partea societății civile ar urma să fie selectat prin intermediul unui concurs deschis organizat de către o terță instituție publică.

Autori: IDIS „Viitorul” și AGER

Ați monitorizat achizițiile publice?
Da, desigur
Nu, niciodată
Acum puteți monitoriza achizițiile publice cu PulsAchiziții.